Gisteravond was het dan zover: onze presentatie tijdens AIR STARTUP. Zoals we al eerder schreven, biedt AIR jonge Rotterdamse architectenbureau’s een platform om zich te presenteren. En niet alleen dat. Naast onze presentatie liet ook het collectief KOOL van zich horen. Een andere insteek, maar voor een avond als deze juist erg interessant. Want hoe geeft een jong architectenbureau nu vorm aan zijn werkzaamheden en ontwikkeling?
Sinds januari 2010 biedt het Architectuurinstituut Rotterdam (AIR) jonge Rotterdamse architectenbureau's een podium om zichzelf te presenteren onder de naam AIR Start up:
"AIR Start up is het podium voor jonge Rotterdamse bureaus om in een ontspannen sfeer hun werk en achterliggende drijfveren te presenteren. Uitwisseling van inspiratie en kennis met vakgenoten staat centraal. De sprekers worden kritisch bevraagd door Astrid Aarsen: architectuurcriticus, zelfstandig onderzoeker en eigenaar van Architectuurzaken. Na elke Start up verschijnt een impressie van de avond op de website van AIR."
Met de feestdagen voor de deur is het een mooi moment voor een kleine terugblik op het afgelopen jaar FOAM. Naast onze intrek in de Creative Factory in Rotterdam, hebben we in 2011 weer mooie projecten mogen uitvoeren voor verschillende opdrachtgevers. Interessante prijsvragen, diverse verbouwingen en zelfs online applicaties zijn dit jaar de revue gepasseerd. Om al deze projecten ook een plaats te geven op onze website, heeft het online portfolio deze week een kleine facelift gekregen. Een overzicht van nieuwe projecten op onze website:
Na bijna een half jaar in spanning afwachten was het dan eindelijk zover: de uitslag van de internationale prijsvraag Europan 11 werd bekend gemaakt. Met ruim 250 inzendingen op 6 locaties in Nederland was de prijsvraag ook dit jaar weer een succes.
Onze inzending behelsde een ontwerp voor de herbestemming van een kleine probleemwijk in Capelle aan den IJssel. Overtuigd van de kwaliteiten van ons plan 'Regeneration' vertrokken we vol goede moed richting Eindhoven, waar de prijsuitreiking op onze vertrouwde Technische Universiteit plaats zou vinden. Al snel bleek dat ook bij deze prijsvraag de winnaars dit al vooraf wisten - en waren uitgenodigd - iets waar de laatste tijd iedere prijsvraag-organisator toe geneigd is. Voor ons was het dus al snel duidelijk dat er voor ons geen prijs in zou zitten.
Na een periode van initiatief nemen, brainstormen en vooral veel voorbereiden, stonden de afgelopen twee dagen in het teken van de Bouwkunde Bedrijvendagen. Zoals we al schreven in onze vorige blog, mochten we dit jaar zowel een lezing als een workshop geven op de TU Eindhoven. Een dag later kijken we terug op een succesvol en leerzaam evenement, en geven we iedereen die er niet bij kon zijn graag alsnog te kans om mee te kijken naar een nieuwe invulling van het architectenvak!
Dinsdag 22 en woensdag 23 november aanstaande staat de faculteit Bouwkunde op de TU Eindhoven in het teken van de Bouwkunde Bedrijvendagen, een jaarlijks terugkerend evenement waarbij studenten in contact worden gebracht met het bedrijfsleven. Door middel van diverse lezingen en workshops worden actuele thema's uit de praktijk aangesneden en krijgen de studenten de kans om met de bedrijven in gesprek te gaan. Onder de noemer 'Inspiring Futures' zijn een aantal alumni uitgenodigd om een lezing te geven over hun ervaringen in de beroepspraktijk, en ook FOAM is gevraagd om hier te komen spreken.
Een volle week die gewijd wordt aan één van Nederlands grootste exportproducten: van 22 t/m 30 oktober 2011 staat Eindhoven wederom in het teken van het ontwerp van eigen bodem. Op vier verschillende locaties, die in lijn met het evenement tot 'Areas' zijn omgedoopt, geven ontwerpers uit alle lagen van het vakgebied de stad een nieuw gezicht en geluid. De Dutch Design Week viert dit jaar haar 10-jarige jubileum, en blijkt wederom het bezoeken meer dan waard!
Binnenkort komen we met een nieuw product voor consumenten om op een betaalbare, transparante en toegankelijke manier een keer te kunnen sparren met een architect. Binnenkort meer...
Laten we maar beginnen met het uitleggen van de titel. Nee, ons kantoor ligt niet vol met slaapzakken en backpacks, en nee, we hebben ook (nog) geen opdracht gekregen een grote studentenflat te ontwerpen. Wat dan wel?
In samenwerking met Tilburg University en de Tilburgse studentenwoningcorporaties zijn we de afgelopen maanden druk bezig geweest met het ontwikkelen van een nieuw centraal portaal waar buitenlandse studenten hun tijdelijke kamer in Tilburg kunnen reserveren: Yourroomintilburg.com. Het systeem wordt enerzijds gevoed vanuit de studentenadministratie van de Universiteit, en anderzijds door het aanbod van kamers vanuit WonenBreburg en Kamerbemiddeling Tilburg.
Na een vijftal weken van vakanties, waarbij we één voor één hebben genoten van de Italiaanse of Nederlandse cultuur, is de bezetting in de Creative Factory weer compleet. Hoewel het weer zich dit jaar niet van haar beste kant heeft laten zien en de regen ons uitzicht op de bouw van OMA's 'De Rotterdam' regelmatig wist te verstoren, kijken we toch terug op een mooie zomer. Een zomer waarin verschillende projecten werden afgerond en nieuwe opdrachten zijn gestart. Hoogste tijd voor een update in een rondje Nederland!
Wie de komende weken een bezoek brengt aan de Universiteit van Tilburg zal aangenaam verrast zijn om te merken dat de universiteit ook tijdens de zomer gonst van de activiteiten. Voor het derde jaar op rij vindt hier de Tilburg University Summer School plaats, een unieke kans voor binnenlandse en buitenlandse studenten om een intensieve cursus te volgen en te genieten van een uitgebreid sociaal programma. Dat Tilburg niet onder doet voor bekende universiteiten als Camebridge en Harvard wil het International Office van de universiteit door middel van een nieuwe promotiecampagne duidelijk maken aan een wereldwijd publiek. Begin dit jaar werden wij gevraagd om hier grafisch en inhoudelijk vorm aan te geven, en nu de Summer School van start is gegaan delen we hier graag het resultaat!