Nieuws van FOAM architecten

Updates van de bouwplaats, nieuw werk, onze inspiratie en ander nieuws.
Volg ons ook op Facebook

4 August 2010

Pluk de Nacht van Het kleine Geluk

"Een wereld die zich weinig aan lijkt te trekken van de drukte om zich heen en waar nog genoten kan worden van het uitzicht, van licht en lucht. Niet schoongeveegd maar open, onbestemd en met een vleugje chaos zijn hier de sporen van het verleden nog zichtbaar. Een plek waar men even weg is uit de drukte, weg is uit de dichtheid. Een plek die nog even ‘van mij’ kan zijn," zo beschreven we een aantal maanden geleden het Stenen Hoofd in Amsterdam, de context van Het kleine Geluk. Een strategie die deze unieke locatie in staat stelt om zowel in het alledaagse als incidentele optimaal te kunnen functioneren, om behouden te blijven als creatieve vrijplaats voor spontane ontmoetingen en sympathieke evenementen zoals Pluk de Nacht. Een festival dat vanaf morgen niet alleen films onder de sterrenhemel vertoont, maar ook 11 dagen lang de schoonheid en kracht van het Stenen Hoofd aan haar bezoekers weet te tonen.

Lees verder

27 July 2010

‘Getting real’ met Basecamp, Dropbox en een beetje van onszelf

Hoe regel je dat nu administratief, zo’n startende VOF? Voor deze vraag kwamen ook wij op 1 januari van dit jaar te staan. We hadden gelukkig de mogelijkheid om in 2009 al wat te oefenen, en konden dan ook een vliegende start maken. Toch hebben we dit jaar veel geleerd en veel afgeleerd: Overleggen, bestanden beheren en projecten managen op afstand is niet altijd even makkelijk.Ondertussen beginnen de processen zich wat meer te stroomlijnen, vandaar dat we graag de mogelijkheid aangrijpen om te illustreren hoe en waarmee wij FOAM draaiende houden:

Lees verder

19 July 2010

Een tweede thuis in de stad aan de Maas

Waar we eerder al schreven over onze werkzaamheden in het oosten en het westen, leidt het volgende hoofdstuk in de reis van FOAM ons naar de zuidelijkste provincie van het land. In haar historische hoofdstad, gelegen tussen het Centraal Station en de Wilhelminabrug, bevindt zich het door onze opdrachtgever aangekochte appartement dat als tweede woning zal gaan dienen voor haar nieuwe eigenaar. Aan FOAM de vraag om een nieuw ontwerp te maken voor het interieur van het appartement, op zoek naar een tweede thuis in Maastricht.

Lees verder

25 June 2010

Oost west, (nieuw) thuis best - II

Wat enkele weken geleden begon als een zoektocht naar een "oost west, (nieuw) thuis best" is deze week in de vorm van een schetsontwerp gepresenteerd aan de familie Roelofs uit Goes. Het gezin zou graag wat ruimer willen wonen en de in ontwikkeling zijnde wijk Mannee lijkt hierop een passend antwoord te zijn. FOAM kreeg de opdracht om een woning te ontwerpen op een kavel dat grenst aan het water en een kleine dijk.

Lees verder

15 June 2010

Let's talk about...

Al jaren zijn we er met heel veel plezier mee bezig, en we hopen er dan ook nog ons hele leven van te mogen genieten. Architectuur. Een veelbesproken begrip, dat in essentie misschien wel veel meer is dan een ander woord voor 'bouwkunst' of 'bouwstijl' zoals Van Dale ons wil doen geloven. MAYA Design ontwikkelde een interessant filmpje over het begrip; FOAM brengt het hier maar al te graag onder aandacht. Eens, oneens, of een hele andere visie op architectuur? We horen het graag!

Lees verder

8 June 2010

Oost west, (nieuw) thuis best

Bevonden we ons vorige week nog ten oosten van onze thuisbasis in Rotterdam, deze week reisden we af naar het westen, naar de nieuwbouwwijk Mannee in Goes. Ten zuiden van het Goese Meer wordt een wijk ontwikkeld die volgens de gemeentelijke plannen een 'groen-stedelijk' karakter zal krijgen en als een overgangsgebied verweven zal worden met het landschap. Verdeeld over verschillende deelgebieden worden er in totaal zo'n 375 woningen gebouwd, en (minstens) één daarvan wordt ontworpen door FOAM!

Onze opdrachtgever heeft ons gevraagd een schetsontwerp te maken voor een tijdloze woning op een kavel dat begrensd wordt door het water en een lage dijk, waardoor aan beide zijden een interessant hoogteverschil ontstaat dat een eerste leidraad zal vormen voor het ontwerp van FOAM. Op zoek naar een nieuw thuis in de rust van het Zeeuwse Groen, waarvan het resultaat op korte termijn ook hier te bewonderen zal zijn. Automatisch op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Volg FOAM dan gerust via RSS, Twitter of LinkedIn!

Lees verder

1 June 2010

Een nieuw gezicht voor d'Artagnan

Een ruime maand geleden schreven we al eens over d'Artagnan, een jonge studentenvereniging die barst van de ambitie en er absoluut niet voor terugdeinst om deze om te zetten in concrete plannen. Plannen waarbinnen FOAM een belangrijke rol mag spelen, want naast het ontwerp voor de sociëteit in hartje Tilburg is vandaag het startschot gegeven voor het ontwerp van een nieuwe huisstijl voor d'Artagnan. In navolging van de huisstijl die we reeds ontworpen hebben voor de TUC, die jaarlijks door de vereniging wordt georganiseerd, gaan we nu door middel van onder andere een logo, een website, flyers, kleding en brochures op zoek naar een nieuw gezicht voor d'Artagnan dat past bij hun ambitie en nieuwe, verfrissende visie. Het resultaat vind je voor het begin van het nieuwe collegejaar uiteraard hier, op designbyfoam.nl!

Lees verder

25 May 2010

It's all in the name

De knoop is door, de sprong in het diepe gewaagd. De beslissing die, hopelijk, de rest van je leven zal beïnvloeden is dan eindelijk genomen; je eigen bedrijf is een feit. En dan komt de eerste van vele vragen die een kersverse ouder bezighouden en hem - letterlijk - slapeloze nachten bezorgen. Een vraag die onherroepelijk beantwoord dient te worden, in de hoop dat het antwoord gedurende de rest van datzelfde leven door velen gekend mag worden. En, bovenal, in de hoop dat het ook in de verre toekomst nog even goed mag voelen als de dag waarop het voor het eerst voorzichtig van zich liet horen.

"Wat wordt de naam?"

Lees verder

13 May 2010

De schoonheid van bescheiden zijn

Noem het 'urban wastelands', 'terrains vague' of, gewoon in eenvoudig Nederlands, braakliggende terreinen; rommelige, onbestemde plekken die maar al te graag een unieke positie innemen in het verder zo schone en gestructureerde stedelijk landschap van Nederland. Al dan niet voorzien van historische en leegstaande gebouwen vormen ze voor de één een doorn in het oog, terwijl de ander maar wat graag op zoek gaat naar de vergane glorie van dergelijke locaties. En terecht, want hoewel ze afgesloten of door velen niet gezien (willen?) worden zijn het juist deze locaties die gekenmerkt worden door verborgen kwaliteiten - locaties die een waardevolle aanvulling kunnen vormen op ruimtelijke en praktische invulling van de hedendaagse stad.

Lees verder

26 April 2010

Spring cleaning by FOAM

Onze voordeelurenkaart brengt ons dit keer naar de jonge Tilburgse studentenvereniging d’Artagnan, die ondanks haar korte bestaan de ambitie heeft om uit te groeien tot een serieuze, internationale en hippe vereniging. En het is dit moment waarop FOAM om de hoek komt kijken. Om de vereniging een compleet nieuw gezicht te geven bemoeien we ons niet alleen met de huisstijl en de website, maar is er als aftrap een ontwerp gemaakt voor de – voorheen als Après-skibar ingerichte – sociëteit.

Lees verder

28 March 2010

Verborgen parel aan de Amsterdamse IJ-oevers

Onze hoofdstad staat bekend als een karakteristieke en charismatische stad. Zo kent iedereen wel de sfeervolle binnenstad met haar grachtengordels, het Rijksmuseum of de Wallen. Stuk voor stuk vormen ze iconen waaraan Amsterdam haar bekendheid ontleent. FOAM wil hier graag nog een icoon aan toevoegen door de aandacht te richten op een minder bekende, maar net zo unieke locatie binnen Amsterdamse stadsgrenzen: de NDSM-werf.

Lees verder

12 March 2010

Jonge Architecten

"En, hoe gaat het met FOAM?" Een vraag die ons de laatste maanden meer dan eens per dag gesteld wordt en waarop we, gelukkig, tot op heden nog steeds volmondig hetzelfde antwoord kunnen geven: "Met FOAM gaat het goed!" Sinds onze officiële start op 1 januari zijn we volop bezig met verschillende ontwerpen, zowel architectonisch als grafisch, en hebben we zelfs nog tijd weten te vinden om aan een prijsvraag mee te doen. Maar om iets dieper in te gaan op ons eerdere antwoord, stellen we zelf een nieuwe vraag: "Waar houden deze jonge architecten zich nu eigenlijk écht mee bezig?"

Lees verder

Laatste artikel bereikt