In februari van dit jaar werden we gevraagd een bijdrage te leven aan de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam. Met het thema van deze editie ‘Making City’ geeft het IABR uiteenlopende visies op hoe we als ontwerpers en bewoners de stad van de toekomst gaan vormgeven. Naast de grotere programma’s als ZigZagCity en Testsite Rotterdam maken ook kleinere initatieven een onderdeel uit van het IABR. Waaronder onze bijdrage aan een route door Rotterdam die de verschillende ‘verdichtingsstrategieën’ van de gemeente Rotterdam vertolkt. Voor ieder van deze zeven strategieën is een ander jong Rotterdams Architectenbureau gevraagd een visie te ontwerpen. Deze visie wordt gepresenteerd door middel van ‘analoge augmented reality’: het beeld wordt gedrukt op een glazen plaat, waardoor de passant een impressie krijgt van de mogelijke toekomstige bestemming op een plek in de stad. 

Winding ~ Streets: Onze interpretatie van grondgebonden wonen in het hart van Rotterdam.

Ons werd een uitdagende locatie én strategie aangeboden. De locatie: de bouwkeet van Rotterdam CS tussen het nieuwe Centraal Station en de torens van Nationale Nederlanden. De strategie: grondgebonden wonen. Twee uitgangspunten die in eerste instantie moeilijk te vereenzelvigen lijken; wie wil er tenslotte grondgebonden gaan wonen naast de drukte en het rumoer van Rotterdam Centraal aan de ene kant, en pal naast de hoogste gebouwen van Rotterdam aan de andere kant? De oplossing vonden we door het creëren van een autonoom gebouw, eigenlijk een kleine stad in de stad. Een stad gevormd als een kunstmatige heuvel, waardoor de straat zich kan onttrekken aan de drukte van de binnenstad.

Het IABR start vandaag, en duurt nog tot augustus 2012. Je kunt meer informatie vinden over het IABR en het bijbehorende programma op IABR.nl. Ben je benieuwd naar onze bijdrage? Bekijk onze speciale projectwebsite, of pak de trein naar Rotterdam en loop richting de nieuwe stationshal en van daaruit naar de trams. Laat je ons weten of JIJ er zou willen wonen?