Nieuws van FOAM architecten

Updates van de bouwplaats, nieuw werk, onze inspiratie en ander nieuws.
Volg ons ook op Facebook, Instagram en Pinterest.

24 November 2011

Een nieuwe invulling van het architectenvak

Na een periode van initiatief nemen, brainstormen en vooral veel voorbereiden, stonden de afgelopen twee dagen in het teken van de Bouwkunde Bedrijvendagen. Zoals we al schreven in onze vorige blog, mochten we dit jaar zowel een lezing als een workshop geven op de TU Eindhoven. Een dag later kijken we terug op een succesvol en leerzaam evenement, en geven we iedereen die er niet bij kon zijn graag alsnog te kans om mee te kijken naar een nieuwe invulling van het architectenvak!

Lees verder

16 November 2011

Lezing & workshop Bouwkunde Bedrijvendagen

Dinsdag 22 en woensdag 23 november aanstaande staat de faculteit Bouwkunde op de TU Eindhoven in het teken van de Bouwkunde Bedrijvendagen, een jaarlijks terugkerend evenement waarbij studenten in contact worden gebracht met het bedrijfsleven. Door middel van diverse lezingen en workshops worden actuele thema's uit de praktijk aangesneden en krijgen de studenten de kans om met de bedrijven in gesprek te gaan. Onder de noemer 'Inspiring Futures' zijn een aantal alumni uitgenodigd om een lezing te geven over hun ervaringen in de beroepspraktijk, en ook FOAM is gevraagd om hier te komen spreken.

Lees verder

26 October 2011

Onverwachte plekken, bijzondere ervaringen

Een volle week die gewijd wordt aan één van Nederlands grootste exportproducten: van 22 t/m 30 oktober 2011 staat Eindhoven wederom in het teken van het ontwerp van eigen bodem. Op vier verschillende locaties, die in lijn met het evenement tot 'Areas' zijn omgedoopt, geven ontwerpers uit alle lagen van het vakgebied de stad een nieuw gezicht en geluid. De Dutch Design Week viert dit jaar haar 10-jarige jubileum, en blijkt wederom het bezoeken meer dan waard!

Lees verder

7 October 2011

Binnenkort...

Binnenkort komen we met een nieuw product voor consumenten om op een betaalbare, transparante en toegankelijke manier een keer te kunnen sparren met een architect. Binnenkort meer...

Lees verder

6 September 2011

FOAM voorziet meer dan 500 exchange-studenten van onderdak

Laten we maar beginnen met het uitleggen van de titel. Nee, ons kantoor ligt niet vol met slaapzakken en backpacks, en nee, we hebben ook (nog) geen opdracht gekregen een grote studentenflat te ontwerpen. Wat dan wel?

In samenwerking met Tilburg University en de Tilburgse studentenwoningcorporaties zijn we de afgelopen maanden druk bezig geweest met het ontwikkelen van een nieuw centraal portaal waar buitenlandse studenten hun tijdelijke kamer in Tilburg kunnen reserveren: Yourroomintilburg.com. Het systeem wordt enerzijds gevoed vanuit de studentenadministratie van de Universiteit, en anderzijds door het aanbod van kamers vanuit WonenBreburg en Kamerbemiddeling Tilburg.

Lees verder

30 August 2011

De zomer voorbij

Na een vijftal weken van vakanties, waarbij we één voor één hebben genoten van de Italiaanse of Nederlandse cultuur, is de bezetting in de Creative Factory weer compleet. Hoewel het weer zich dit jaar niet van haar beste kant heeft laten zien en de regen ons uitzicht op de bouw van OMA's 'De Rotterdam' regelmatig wist te verstoren, kijken we toch terug op een mooie zomer. Een zomer waarin verschillende projecten werden afgerond en nieuwe opdrachten zijn gestart. Hoogste tijd voor een update in een rondje Nederland!

Lees verder

13 July 2011

Serious Fun op de Universiteit van Tilburg

Wie de komende weken een bezoek brengt aan de Universiteit van Tilburg zal aangenaam verrast zijn om te merken dat de universiteit ook tijdens de zomer gonst van de activiteiten. Voor het derde jaar op rij vindt hier de Tilburg University Summer School plaats, een unieke kans voor binnenlandse en buitenlandse studenten om een intensieve cursus te volgen en te genieten van een uitgebreid sociaal programma. Dat Tilburg niet onder doet voor bekende universiteiten als Camebridge en Harvard wil het International Office van de universiteit door middel van een nieuwe promotiecampagne duidelijk maken aan een wereldwijd publiek. Begin dit jaar werden wij gevraagd om hier grafisch en inhoudelijk vorm aan te geven, en nu de Summer School van start is gegaan delen we hier graag het resultaat!

Lees verder

4 July 2011

BlikVanger in Den Bosch

Na het inleveren van onze inzending voor de Europan vorige week donderdag, stond vrijdag in het teken van de uitslag van 'Reset het Kruithuis'. Voor deze prijsvraag brachten we een maand geleden een groot pakket, inclusief maquette, naar het stadskantoor in Den Bosch. De opgave: bedenk een nieuwe functie voor het Kruithuis in Den Bosch en maak een ontwerp om het complex te kunnen herbestemmen. Zo gezegd, zo gedaan: we bedachten een functie (parkeren) en maakten een ontwerp (een parkeertoren). In plaats van er een hoogdrempelige functie in te plaatsen, lieten we een transparante parkeertoren uit het monumentale Kruithuis ontspringen. Toegankelijk voor iedereen en zichtbaar voor de hele stad.

Lees verder

1 July 2011

Pressure cooker in de banlieue

Terug uit Parijs en tijd voor een terugblik. Samen met vier andere creatievelingen uit Nederland deed ik vorige week mee aan de European Street Design Challenge 2011; een ontwerpwedstrijd waarbij de banlieue, oftewel de buitenwijk, centraal stond. Gedurende drie dagen werden we opgesloten in de glasfabriek 'Cerfav', alwaar het brainstormen en ontwerpen kon beginnen.

Lees verder

1 July 2011

Europan 11: finished!

De afgelopen weken stonden voor FOAM in het teken van het afronden van onze inzending voor de internationale Europan-prijsvraag. Eind maart berichtten we hier al eerder over. In de tussenliggende maanden ontstond gedurende talloze overleg- en brainstormsessies een ontwerp voor de door ons gekozen locatie: De Hoven 2 in Capelle aan den IJssel.

In samenwerking met Peter Botz zijn we tot een ver uitgewerkt en realistisch plan gekomen waarover we, volgens de regels van de prijsvraag, helaas niks los mogen laten. Rest ons (en jullie) dus niets anders dan te wachten en te duimen tot half december wanneer de uitslag bekend wordt gemaakt. Meer over de prijsvraag kun je lezen op europan-europe.com, ook de plek waar straks de inzendingen te bewonderen zullen zijn.

Lees verder

21 June 2011

FOAM en Seine

Vandaag ging voor een van de FOAM-ies een langgekoesterde kinderwens in vervulling: Sander mocht met de Thalys naar Parijs. Niet om Mickey een knuffel te geven in Euro Disney, maar om op uitnodiging van de Creative Factory als ontwerper namens FOAM deel te nemen aan het bekende internationale festival ‘Futur en Seine’.

Samen met een team van andere Nederlandse ontwerpers van divers pluimage doet hij onder de noemer ‘Team PICNIC’ mee aan de European Street Design Challenge. Doel is het ontwerpen van een innovatief kunstwerk wat zich staande kan houden in de roerige banlieue’s van Parijs.

Mocht Sander tijdens de wedstrijd de beschikking hebben over een internetverbinding dan zal hij vanaf deze plek verslag doen van de vorderingen tijdens de wedstrijd. Meer informatie over de Challenge en het festival in het algemeen vind je op de website van Futur en Seine.

Lees verder

Laatste artikel bereikt