Nieuws van FOAM architecten

Updates van de bouwplaats, nieuw werk, onze inspiratie en ander nieuws.
Volg ons ook op Facebook, Instagram en Pinterest.

4 July 2011

BlikVanger in Den Bosch

Na het inleveren van onze inzending voor de Europan vorige week donderdag, stond vrijdag in het teken van de uitslag van 'Reset het Kruithuis'. Voor deze prijsvraag brachten we een maand geleden een groot pakket, inclusief maquette, naar het stadskantoor in Den Bosch. De opgave: bedenk een nieuwe functie voor het Kruithuis in Den Bosch en maak een ontwerp om het complex te kunnen herbestemmen. Zo gezegd, zo gedaan: we bedachten een functie (parkeren) en maakten een ontwerp (een parkeertoren). In plaats van er een hoogdrempelige functie in te plaatsen, lieten we een transparante parkeertoren uit het monumentale Kruithuis ontspringen. Toegankelijk voor iedereen en zichtbaar voor de hele stad.

Lees verder

1 July 2011

Pressure cooker in de banlieue

Terug uit Parijs en tijd voor een terugblik. Samen met vier andere creatievelingen uit Nederland deed ik vorige week mee aan de European Street Design Challenge 2011; een ontwerpwedstrijd waarbij de banlieue, oftewel de buitenwijk, centraal stond. Gedurende drie dagen werden we opgesloten in de glasfabriek 'Cerfav', alwaar het brainstormen en ontwerpen kon beginnen.

Lees verder

1 July 2011

Europan 11: finished!

De afgelopen weken stonden voor FOAM in het teken van het afronden van onze inzending voor de internationale Europan-prijsvraag. Eind maart berichtten we hier al eerder over. In de tussenliggende maanden ontstond gedurende talloze overleg- en brainstormsessies een ontwerp voor de door ons gekozen locatie: De Hoven 2 in Capelle aan den IJssel.

In samenwerking met Peter Botz zijn we tot een ver uitgewerkt en realistisch plan gekomen waarover we, volgens de regels van de prijsvraag, helaas niks los mogen laten. Rest ons (en jullie) dus niets anders dan te wachten en te duimen tot half december wanneer de uitslag bekend wordt gemaakt. Meer over de prijsvraag kun je lezen op europan-europe.com, ook de plek waar straks de inzendingen te bewonderen zullen zijn.

Lees verder

21 June 2011

FOAM en Seine

Vandaag ging voor een van de FOAM-ies een langgekoesterde kinderwens in vervulling: Sander mocht met de Thalys naar Parijs. Niet om Mickey een knuffel te geven in Euro Disney, maar om op uitnodiging van de Creative Factory als ontwerper namens FOAM deel te nemen aan het bekende internationale festival ‘Futur en Seine’.

Samen met een team van andere Nederlandse ontwerpers van divers pluimage doet hij onder de noemer ‘Team PICNIC’ mee aan de European Street Design Challenge. Doel is het ontwerpen van een innovatief kunstwerk wat zich staande kan houden in de roerige banlieue’s van Parijs.

Mocht Sander tijdens de wedstrijd de beschikking hebben over een internetverbinding dan zal hij vanaf deze plek verslag doen van de vorderingen tijdens de wedstrijd. Meer informatie over de Challenge en het festival in het algemeen vind je op de website van Futur en Seine.

Lees verder

17 May 2011

Onderweg in Rotterdam

Sinds begin april mag ik mezelf een Rotterdammer noemen; de intrek van FOAM in de Creative Factory, betekende voor mij ook een verhuizing van Eindhoven naar Rotterdam. En hoewel ik de stad al aardig dacht te kennen, blijkt een dagelijkse fietstocht door de stad toch weer nieuwe plekken te openbaren. Rotterdam is in beweging! Een blik door de ogen van een nieuwe inwoner van de stad.

Lees verder

3 May 2011

Als bouwen onze droom is

Vragen zoeken naar oplossingen, die door veel inzet - en een beetje geluk - op juiste wijze weten te antwoorden. In het bijna anderhalve jaar dat we bezig zijn als architecten en ondernemers hebben we vele verschillende vragen voorbij zien komen. Van opdrachtgevers en aannemers, van collega's en vrienden. Of het nu in woord, beeld of ontwerp is, antwoorden geven we graag en vormen een groot deel van onze dagelijkse werkzaamheden. En ze blijken het interessantst te zijn, wanneer ze nieuwe vragen oproepen. "Onze droom? Bouwen. En als bouwen onze droom is, hoe gaan we die dan bereiken?"

Lees verder

18 April 2011

BrinkTop

Alweer vijf maanden geleden zaten we in de trein naar Hengelo om daar een goed ingepakte inzending voor de prijsvraag ‘de Top van Bischoff’ af te leveren. Centraal in deze opgave stond het Bischoff gebouw in Hengelo, zoals we in een eerdere blog ook al vertelden. Een interessante prijsvraag waar we met veel plezier aan gewerkt hebben!Inmiddels zijn we een aantal maanden verder, zijn alle 105 inzendingen bekeken en zijn de winnaars bekend gemaakt. Helaas zijn we niet in de prijzen gevallen, maar dat betekent niet dat het project in het grote archief verdwijnt. BrinkTop is sinds vandaag toegevoegd aan ons portfolio en laat zien hoe een subtiele verwijzing naar het verleden resulteert in bijzondere woningen op het dak van het Bischoff gebouw. Benieuwd geworden naar het ontwerp? Neem dan snel een kijkje bij het project!

Lees verder

11 April 2011

Justice City

Dat FOAM iets in Brussel te doen had, dat vertelden we al in november. Wat FOAM daar gedaan heeft, dát vertellen we vandaag. Het huidige Justitiepaleis van Brussel vormde het onderwerp van een grote internationale ideeënprijsvraag, waarvoor ook wij een inzending hebben ingestuurd. Zoals vaker met dit soort prijsvragen was de belangstelling echter groot, en helaas belandde ons ontwerp dan ook niet in de prijzen. Natuurlijk hebben we het project wel toegevoegd aan ons portfolio, en is de inzending, samen met die van de andere inzenders, te zien op de website van de prijsvraag.

Absoluut de moeite van het bekijken en bestuderen waard is de subtiele inzending ‘Pas de palais, pas de palais’, die gelukkig ook een van de prijswinnaars is.

Lees verder

28 March 2011

Europan 11 en FOAM+

Eigenlijk kan geen enkele jonge architect er omheen: de Europan. Deze Europese prijsvraag wordt om de twee jaar georganiseerd en stelt ontwerpers in staat een bijdrage te leveren aan het debat over wonen in de Europese stad. Er doen 20 Europese landen mee en per land is er de keuze uit verschillende locaties. Zo ook in Nederland; er zijn een zestal locaties beschikbaar gesteld, variërend van een voormalig faculteitsgebouw op het TU terrein in Eindhoven tot een grootschalig kantoorgebied in Amsterdam.

Lees verder

10 March 2011

FOAM en de woningmarkt - deel II

Een paar blogs geleden vertelden we al dat we bezig waren met een promotiecampagne die de woningmarkt een goede impuls zou kunnen geven. Inmiddels zijn we een aantal weken verder en heeft deze impuls concreet gestalte gekregen. We hebben een bezoek gebracht aan een makelaarskantoor in Rotterdam dat een groot aantal woningen in haar bestand heeft die in hun huidige staat erg moeilijk te verkopen zijn. Zodoende is het 'WoonGoldLabel' in het leven geroepen: fraai gerenoveerde woningen op bijzondere plekken in Rotterdam.

Lees verder

2 March 2011

Een bijzondere afsluiting en een frisse start

Het zal de vaste volgers van onze blog, Tweets en LinkedIn niet ontgaan zijn: per 1 maart hebben we onze intrek genomen in de Creative Factory! De kasten zitten eindelijk in elkaar en hebben zich naar tevredenheid gevuld met de inhoud van onze persoonlijke boekenkasten, die er een stukje slanker op geworden zijn. De lampen hangen rustig boven werkbladen waar onze nieuwe ontwerpen het levenslicht zullen zien en ook het logo van FOAM heeft een eigen plek weten te bemachtigen. Alles is klaar voor een frisse start, en we hebben er zin in! Maar niet voordat we terugkijken naar een eerder project, dat op bijzondere wijze werd afgesloten.

Lees verder

21 February 2011

Een verbouwing in Voorburg

Begin februari gingen we op bezoek bij een familie in Voorburg. Ze wonen al jaren met veel plezier in hun ruime tussenwoning uit de jaren dertig, ware het niet dat er op de zolder iets bijzonders aan de hand is: De vorige bewoonster, een bekende Haagse zangeres, heeft er ooit een kleine zangstudio ingericht. Aangezien de huidige bewoners beslist goed kunnen zingen maar hier toch geen carrière in ambiëren werd het tijd de studio plaats te laten maken voor een meer functioneel gebruik van de zolder.

Lees verder

Laatste artikel bereikt