Nieuws van FOAM architecten

Updates van de bouwplaats, nieuw werk, onze inspiratie en ander nieuws.
Volg ons ook op Facebook

5 November 2010

De wijde wereld in

Zijn we nu architect, ondernemer, of zit het ergens daartussen, zo vroegen we ons een tijd geleden nog hardop af in onze blog. Met de eerste verjaardag van FOAM in zicht merken we steeds beter dat we ons dagelijks met beide zaken bezighouden. En, niet onbelangrijk, dat we ons in beide werelden met veel plezier bevinden en er vrijwel iedere dag iets nieuws te leren of te ontdekken valt.

Lees verder

19 October 2010

Wat brengt FOAM in Brussel en Hengelo?

FOAM reist het hele land door. Projecten in Groningen, Maastricht en Goes hebben ons al laten genieten van kilometers spoor en asfalt, en sinds kort kunnen ook Brussel en Hengelo aan dit lijstje worden toegevoegd. Hoewel de steden in niets op elkaar lijken, hebben ze voor FOAM toch één ding gemeen: een ideeënprijsvraag omtrent een voor de stad belangrijk gebouw. Met deze insteek brachten we recentelijk een bezoek aan Brussel en Hengelo.

Lees verder

12 October 2010

Architect, ondernemer, of ergens daartussen?

Sinds 1 oktober 2010 moeten ook zelfstandig werkende architecten zich officieel inschrijven als ondernemer in het handelsregister van de Kamer van Koophandel, waarmee de organisatie er een nieuwe doelgroep bijkreeg die ze graag van de nodige informatie willen voorzien. Seminars, workshops en lezingen voor een professie die vooral zelf graag aan het woord is; het lijkt een onbegonnen zaak, en 4 oktober 2010 gaf maar weinig hoop voor de toekomst.

Lees verder

30 September 2010

Twee projecten in een nieuw daglicht

De oplettende bezoeker van designbyfoam.nl zal het niet ontgaan zijn dat we onlangs een paar projecten in een nieuw daglicht geplaatst hebben. Projecten waar het in 2008 allemaal mee begon: de door studievereniging CHEOPS uitgeschreven prijsvraag 'Project B' en het gerealiseerde interieur voor het bedrijf InterimQuest.

Lees verder

21 September 2010

FOAM bouwt Woning Bouw

Het is inmiddels zo'n twee maanden geleden dat we schreven over 'een tweede huis in de stad aan de Maas', waarmee het startschot werd gegeven voor het interieurontwerp van een appartement in Maastricht. Het werd een traject waarbij vrijwel alle facetten van het interieurontwerp werden doorlopen: elk denkbaar onderdeel hebben we aangepakt om het nieuwe appartement tot in het kleinste detail vorm te geven en zo de verschillende kleine ruimtes samen te smeden tot een eenheid in ruimte, gebruik en beleving.

Lees verder

15 September 2010

TUC 2010: Het resultaat

Vorige week maandag was het zover: Na bijna een jaar van voorbereiding vond de tweede Tilburg University Cantus plaats. In onze vorige post vertelden we al dat de gehele huisstijl van de TUC door FOAM ontworpen is. Gelukkig bleek dat deze ontwerpen ook in het echt goed uit de verf kwamen:

Lees verder

6 September 2010

TUC 2010: van visitekaartje tot podiumontwerp

Vandaag wordt voor de tweede keer de Tilburg University Cantus georganiseerd. Sinds eind vorig jaar is FOAM betrokken bij de organisatie van dit grote evenement in Tilburg: we leverden tot nu toe het logo, de huisstijl, website, tickets, posters, codex (boek met liedjes), spandoeken, vlaggen, banners en automatiseerden daarnaast ook het hele bestelproces. Meer over de TUC kun je lezen op www.tilburguniversitycantus.nl.

 

Lees verder

2 September 2010

Oog in oog met het Droogdokkeneiland

De oplettende bezoeker van designbyfoam.nl zal het niet ontgaan zijn dat er onlangs een nieuw project aan het werk van FOAM is toegevoegd: het Droogdokkeneiland. Dit voormalige havengebied in Antwerpen kwam al terug in onze projecten Paradox en Bestemming (on)bekend, waarvoor we in het voorjaar van 2008 voor het eerst oog in oog stonden met de gigantische droogdokken en de vervallen bouwwerken. Vergane glorie, maar met ontzettend veel potentie.

Lees verder

26 August 2010

Inception - Hollywood vs De Architect

Architectuur en film, ze lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden en met name de tweede kan maar moeilijk zonder de eerste. Ze tonen ons hoe architectuur eens was en welke verhalen zich in haar context af kunnen spelen, terwijl klassiekers als Blade Runner ons laten zien hoe het wellicht ooit zal zijn. Rotterdam heeft sinds 2000 zelfs een filmfestival dat compleet in het teken staat van architectuur en film, of film en architectuur. Verhalen over, dankzij en binnen de context van architectuur genoeg dus. Maar een architect als hoofdrolspeler? Zelden.

Lees verder

23 August 2010

FOAM on Tour #02 - New York

Er zijn van die steden, die je al van binnen en van buiten lijkt te kennen voordat je er ook maar een enkele stap gezet hebt. Met parken, straten en gebouwen waar je in gedachten al vele malen doorheen hebt gedwaald, jezelf continu verbazend om alles dat je hoort, ziet, ruikt en voelt. Steden die door hun imposante carrière in Hollywood en door hun vele referenties voor je afstudeerproject amper nog geheimen lijken te kennen. Totdat je er, na vele jaren van dromen, eindelijk écht door haar parken, straten en gebouwen mag lopen. En ze indrukwekkender blijken te zijn, dan je ooit had kunnen vermoeden.

Lees verder

16 August 2010

d'Artagnan in het nieuw

Bijna twee maanden geleden lichtten we al een tipje van de sluier op: FOAM was hard bezig om voor een studentenvereniging in Tilburg een nieuw logo, huisstijl en website te ontwikkelen. In de tussentijd is er veel werk verzet, en is het tijd om de nieuwe identiteit van d’Artagnan te onthullen. De vereniging heeft een korte maar roerige geschiedenis: vijf jaar geleden ontstaan als brutaal idee uit een hechte vriendengroep, waarop mooie jaren van groei en bijzondere activiteiten volgden. De organisatie is de afgelopen jaren professioneel op poten gezet, een ambitieus meerjarenplan zorgt dat ook de grote lijnen bewaakt blijven en tot slot verzorgt FOAM een duurzame nieuwe huisstijl. Als je architecten een logo laat maken én je bewoont als klant ook nog eens een prachtig Jügendstill-pand in het centrum van Tilburg, dan is het niet gek dat dit pand het uitgangspunt vormt voor het nieuwe logo:

Lees verder

10 August 2010

FOAM on Tour #01 - Barcelona

Net terug uit Barcelona, de stad van Gaudi. Massa's mensen verzameld voor de Sagrada Familia, massa's mensen zittend op de bankjes in Parc Güell. Het is warm, eigenlijk te warm voor een uitgebreid bezoek aan een stad. Het verwondert me keer op keer hoeveel mensen er naast elkaar kunnen staan, om precies dezelfde foto te maken, om thuis te kunnen vertellen: "ik ben er geweest, ik heb het gezien!".

En dan ineens sta ik ervoor: het Barcelona paviljoen van Mies van de Rohe. Ik ben er geweest, ik heb het gezien! En in tegenstelling tot de rest van de stad is het hier rustig. Er loopt een handjevol bezoekers en het gastenboek staat vol met eerbetogen van architecten over de hele wereld. Ook mijn naam staat er nu bij, heb Mies bedankt voor het inspirerende bouwwerk. Een Japanse architectuurstudent vraagt me om een foto te maken van hem en zijn vriendin. En waar het normaal gesproken niet uitmaakt hoe je mensen op de foto zet, kreeg ik van deze jongeman uitgebreide instructies over de compositie. De serene schakering van wanden vraagt kennelijk om meer dan een snelle klik.

En hoewel ik mijn geheugenkaart ook vol aan het klikken ben, realiseer ik me dat ik even op de gladde vloer moet gaan zitten. Zitten en gewoon kijken.

Lees verder

Laatste artikel bereikt