Nieuws van FOAM architecten

Updates van de bouwplaats, nieuw werk, onze inspiratie en ander nieuws.
Volg ons ook op Facebook

4 May 2012

Enjoy the crisis!

Donderdag 3 mei stond voor ruim 100 bouwkunde studenten van de TU Eindhoven in het teken van de crisis. Onder het motto ‘Enjoy the crisis’ organiseerde studievereniging CHEOPS een symposium waar sprekers als Arnold Heertje en Rudy Stroink de huidige economische recessie bediscussieerden. Om de studenten niet alleen te laten luisteren, maar juist ook actief te laten meedenken over oplossingen, stond het middagprogramma in het teken van workshops. Naast bureau M.E.S.T., eveneens uit Rotterdam, gaf FOAM hier een workshop over ondernemen in de crisis. 

Lees verder

20 April 2012

Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam

In februari van dit jaar werden we gevraagd een bijdrage te leven aan de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam. Met het thema van deze editie ‘Making City’ geeft het IABR uiteenlopende visies op hoe we als ontwerpers en bewoners de stad van de toekomst gaan vormgeven. Naast de grotere programma’s als ZigZagCity en Testsite Rotterdam maken ook kleinere initatieven een onderdeel uit van het IABR. Waaronder onze bijdrage aan een route door Rotterdam die de verschillende ‘verdichtingsstrategieën’ van de gemeente Rotterdam vertolkt. Voor ieder van deze zeven strategieën is een ander jong Rotterdams Architectenbureau gevraagd een visie te ontwerpen. Deze visie wordt gepresenteerd door middel van ‘analoge augmented reality’: het beeld wordt gedrukt op een glazen plaat, waardoor de passant een impressie krijgt van de mogelijke toekomstige bestemming op een plek in de stad. 

Lees verder

17 April 2012

Architect aan tafel

Begin 2012 hebben we “Architect aan tafel” in de markt gezet als een nieuwe dienst van FOAM, gericht op de particulier. Eerder schreven we al over onze zakelijke diensten, specifiek voor makelaars: de verkoopimpressies en Architect @ bezichtiging. Met Architect aan tafel willen we particulieren op een snelle en verfrissende manier direct nieuw inzicht geven in hun woonwensen. 

Lees verder

21 March 2012

Nominatie Woensel West Wedstrijd

Begin dit jaar deden we mee aan de Woensel West Wedstrijd, een prijsvraag over optoppingen in de Eindhovense wijk Woensel West. Er werd gevraagd een expressieve opbouw op een sokkel te ontwerpen, waarin gewoond of in ieder geval gelogeerd kon worden. Aangezien er twee locaties waren, besloten we twee inzendingen te maken. Vandaag is bekend gemaakt dat één van onze inzendingen, 1 Bedroom Hotel, genomineerd is. 

Lees verder

6 March 2012

Presentatie AIR Start up II

Gisteravond was het dan zover: onze presentatie tijdens AIR STARTUP. Zoals we al eerder schreven, biedt AIR jonge Rotterdamse architectenbureau’s een platform om zich te presenteren. En niet alleen dat. Naast onze presentatie liet ook het collectief KOOL van zich horen. Een andere insteek, maar voor een avond als deze juist erg interessant. Want hoe geeft een jong architectenbureau nu vorm aan zijn werkzaamheden en ontwikkeling?

Lees verder

15 February 2012

Presentatie AIR Start up

Sinds januari 2010 biedt het Architectuurinstituut Rotterdam (AIR) jonge Rotterdamse architectenbureau's een podium om zichzelf te presenteren onder de naam AIR Start up:

"AIR Start up is het podium voor jonge Rotterdamse bureaus om in een ontspannen sfeer hun werk en achterliggende drijfveren te presenteren. Uitwisseling van inspiratie en kennis met vakgenoten staat centraal. De sprekers worden kritisch bevraagd door Astrid Aarsen: architectuurcriticus, zelfstandig onderzoeker en eigenaar van Architectuurzaken. Na elke Start up verschijnt een impressie van de avond op de website van AIR."

Lees verder

23 December 2011

Van 2011 naar 2012

Met de feestdagen voor de deur is het een mooi moment voor een kleine terugblik op het afgelopen jaar FOAM. Naast onze intrek in de Creative Factory in Rotterdam, hebben we in 2011 weer mooie projecten mogen uitvoeren voor verschillende opdrachtgevers. Interessante prijsvragen, diverse verbouwingen en zelfs online applicaties zijn dit jaar de revue gepasseerd. Om al deze projecten ook een plaats te geven op onze website, heeft het online portfolio deze week een kleine facelift gekregen. Een overzicht van nieuwe projecten op onze website: 

Lees verder

15 December 2011

Uitslag Europan 11

Na bijna een half jaar in spanning afwachten was het dan eindelijk zover: de uitslag van de internationale prijsvraag Europan 11 werd bekend gemaakt. Met ruim 250 inzendingen op 6 locaties in Nederland was de prijsvraag ook dit jaar weer een succes.

Onze inzending behelsde een ontwerp voor de herbestemming van een kleine probleemwijk in Capelle aan den IJssel. Overtuigd van de kwaliteiten van ons plan 'Regeneration' vertrokken we vol goede moed richting Eindhoven, waar de prijsuitreiking op onze vertrouwde Technische Universiteit plaats zou vinden. Al snel bleek dat ook bij deze prijsvraag de winnaars dit al vooraf wisten - en waren uitgenodigd - iets waar de laatste tijd iedere prijsvraag-organisator toe geneigd is. Voor ons was het dus al snel duidelijk dat er voor ons geen prijs in zou zitten.

Lees verder

24 November 2011

Een nieuwe invulling van het architectenvak

Na een periode van initiatief nemen, brainstormen en vooral veel voorbereiden, stonden de afgelopen twee dagen in het teken van de Bouwkunde Bedrijvendagen. Zoals we al schreven in onze vorige blog, mochten we dit jaar zowel een lezing als een workshop geven op de TU Eindhoven. Een dag later kijken we terug op een succesvol en leerzaam evenement, en geven we iedereen die er niet bij kon zijn graag alsnog te kans om mee te kijken naar een nieuwe invulling van het architectenvak!

Lees verder

16 November 2011

Lezing & workshop Bouwkunde Bedrijvendagen

Dinsdag 22 en woensdag 23 november aanstaande staat de faculteit Bouwkunde op de TU Eindhoven in het teken van de Bouwkunde Bedrijvendagen, een jaarlijks terugkerend evenement waarbij studenten in contact worden gebracht met het bedrijfsleven. Door middel van diverse lezingen en workshops worden actuele thema's uit de praktijk aangesneden en krijgen de studenten de kans om met de bedrijven in gesprek te gaan. Onder de noemer 'Inspiring Futures' zijn een aantal alumni uitgenodigd om een lezing te geven over hun ervaringen in de beroepspraktijk, en ook FOAM is gevraagd om hier te komen spreken.

Lees verder

26 October 2011

Onverwachte plekken, bijzondere ervaringen

Een volle week die gewijd wordt aan één van Nederlands grootste exportproducten: van 22 t/m 30 oktober 2011 staat Eindhoven wederom in het teken van het ontwerp van eigen bodem. Op vier verschillende locaties, die in lijn met het evenement tot 'Areas' zijn omgedoopt, geven ontwerpers uit alle lagen van het vakgebied de stad een nieuw gezicht en geluid. De Dutch Design Week viert dit jaar haar 10-jarige jubileum, en blijkt wederom het bezoeken meer dan waard!

Lees verder

7 October 2011

Binnenkort...

Binnenkort komen we met een nieuw product voor consumenten om op een betaalbare, transparante en toegankelijke manier een keer te kunnen sparren met een architect. Binnenkort meer...

Lees verder

Laatste artikel bereikt