Achter het Centraal Station van Rotterdam bevindt zich de Provenierswijk. De wijk kenmerkt zich door meanderende singels, oude bomen en karakteristieke panden. Aan de Provenierssingel, tevens de thuishaven van FOAM, staat een markant gebouw met twee torentjes: de Dassenfabriek. Zoals de naam al doet vermoeden deed het gebouw vroeger dienst als stropdassenfabriek. In de loop der jaren is het gebouw getransformeerd tot kleinschalig bedrijfsverzamelgebouw. Tot 2022. Achter de klassieke gevels gaan sindsdien 11 appartementen (en het kantoor van FOAM) schuil. 

De totstandkoming van het plan begon met het uitgebreid in kaart brengen van de bestaande situatie. Het streven was om zoveel mogelijk van het exterieur ongewijzigd te laten, ook vanwege de status als beschermd stadsgezicht. Want hoewel alle kozijnen - met behoud van de oorspronkelijke indeling - zijn vervangen, zijn er geen nieuwe gevelopeningen bijgekomen of verwijderd. Om de 11 appartementen in te passen is gebruik gemaakt van het bestaande, centrale trappenhuis aan de Provenierssingel. Aan de Proveniersstraat zaten ook nog twee originele ingangen van het pand, die niet meer gebruikt werden. Deze zijn in ere hersteld, zodat ook hier drie appartementen ontsloten worden. 

Elk appartement is anders van opzet en grootte. Het kleinste appartement is 65 m2 en het grootste 92 m2. De meeste appartementen hebben twee lagen en minimaal twee slaapkamers. Op het dak zijn voor de daaronder gelegen appartementen dakterrassen gecreëerd. Aan de Proveniersstraat bevindt zich één appartement van vier lagen, inclusief dakterras. 


Naast de transformatie tot appartementengebouw is het gehele pand verduurzaamd. De kozijnen zijn vervangen, het dak en de vloeren zijn geïsoleerd en overal zijn voorzetwanden geplaatst. Het exterieur is geheel onder handen genomen met behoud van alle details. 

Door de zorgvuldige herbestemming van de Dassenfabriek is er weer een markant gebouw in Rotterdam in ere hersteld en teruggegeven aan haar bewoners. Je kunt hier heerlijk wonen midden in de stad met de groene Provenierssingel als voortuin. 


Jaar
2022  
Locatie
Rotterdam  
Projectontwerpers
Joren Vis, Sander Bouw, Iris Uythof, Pim Pelt  
Status
Gerealiseerd  
Constructeur
Geelhoed Engineering