Fotografie: Myrthe Slootjes

Deze vrijstaande woning in Den Haag doet denken aan een Engelse cottage. Met haar markante kap en ramen met roedes ademt het huis één en al sfeer. Neem daarbij de locatie - in de Haagse Vogelijk - en je hebt de basis voor een fijn familiehuis. Het strand is op loopafstand, terwijl de stad ook binnen handbereik is. Voor onze opdrachtgevers zijn het precies deze ingrediënten die hen deden besluiten om niet te verhuizen maar juist te kiezen voor een ingrijpende verbouwing. 

De planvorming voor de verbouwing kende echter de nodige uitdagingen. Vanwege het relatief beknopte perceel is de hoeveelheid tuin rondom de woning beperkt. Ook is het huis in de loop der jaren al aardig uitgebouwd, waardoor verdere uitbreidingsmogelijkheden nauwelijks mogelijk bleken. In het ontwerp is er daarom voor gekozen om gebruik te maken van de huidige contouren van de woning en diens bijgebouwen. Het huis zelf kenmerkt zich door een nagenoeg vierkante footprint. Deze vorm wilden we graag in alle leesbaarheid behouden. Ondergeschikt daaraan is een aanbouw aan de achterzijde gerealiseerd. Deze aanbouw ligt precies één trede lager dan de woning, zodat de dakgoot van de aanbouw netjes onder de dakgoot van de woning valt.

De aanbouw bestaat voor een groot gedeelte uit raampartijen, waardoor een optimaal contact met de tuin gecreëerd wordt. Ook de voormalige oprit is tuin geworden. Door het open karakter van de nieuwe aanbouw loop je gemakkelijk de tuin in en daarmee rondom het huis. Het geeft de bewoners het juiste gevoel van  het buitenleven, zonder het hebben van een enorm perceel. Voor het interieur werkten we samen met Studio Wendy Mahieu, wat zich heeft vertaald in een serene aaneenschakeling van ruimtes. Centraal in de woning staat een volume van hout, waarin veel functies zijn ondergebracht, zoals kasten en (schuif)deuren. Vanuit alle hoeken en ruimtes op de begane grond is dit houten volume te zien. Het biedt interessante doorkijkjes en looproutes, maar tegelijkertijd ook veel praktische bergruimte. 

Door de speelse indeling van de begane grond zijn veel verschillende plekken en hoekjes ontstaan. De woonkamer vormt het middelpunt, met daar omheen de af te sluiten bioscoopkamer en de ruimtelijke leefkeuken. Je kunt je in de woning terugtrekken, terwijl je toch bij elkaar in de buurt bent. 

FOAM is bij het gehele project betrokken geweest; van de eerste schets tot de vergunningaanvraag en de oplevering.  


Jaar
2022  
Locatie
Den Haag  
Projectontwerpers
Joren Vis, Sander Bouw, Iris Uythof  
In samenwerking met
Studio Wendy Mahieu  
Status
Gerealiseerd  
Aannemer
Euroconstruct  
Interieurbouw
Van den Berg interieurbouw  
Constructeur
Geelhoed Engineering