Tekst & foto's: Habitat Magazine (Priscilla de Putter & Nicoline Rodenburg)

“Godard en Eliane kwamen bij ons met de wens om van een stoere, donkere woning een licht en ruimtelijk woonhuis te maken. Het stoffige moest eruit, en meer daglicht erin. De lichtgrijze gietvloer, lichtstraat en vide zorgden daarvoor. De grootste puzzel voor ons was om alles rondom het centrale meubel goed op elkaar af te stemmen. Dat is gelukt, in het kenmerkende zwart dat als accentkleur dient in het verder witte, lichte huis.”

Godard en Eliane houden van licht, strak en modern. Geen wonder dat de donkere staat waarin de drielaagse  twee-onder-een-kapwoning verkeerde Eliane deed gruwen. Eveneens geen wonder dat de architectuur - een solide blok - Godard deed glunderen. Een grondige verbouwing naar ontwerp van FOAM architecten bood de oplossing.Het meest trots zijn Godard en Eliane op het licht in huis. Dat hadden ze van te voren niet durven dromen, vertelt Eliane. Het was er donker, somber zelfs. Een lichtgrijze gietvloer bracht daar verandering in, maar de lichtstraat had het grootste effect. Godard: “We zijn erg blij met de lichtstraat, daar waren we zelf nooit opgekomen. Sander heeft heel goed geluisterd en onze wensen vertaald in een ontwerp dat bij ons en bij het huis past.” Eliane vertelt nog elke dag blij te zijn om thuis te komen, iets dat ze niet voor mogelijk had gehouden tijdens de eerste bezichtiging van het pand. “Over mijn lijk!” was namelijk haar reactie. Godard was daarentegen direct gecharmeerd van het ontwerp, beïnvloed door de Amerikaanse Mid Century architectuur. Hij kon de woning niet uit zijn hoofd zetten en dus gaf het stel de villa een half jaar later nog een kans. Godard: “We besloten ervoor te gaan en het grondig te laten verbouwen.” En zo geschiedde! “Er was veel begrip voor onze wensen, en de visie van FOAM maakte het verschil”

Modern, strak en licht, dat moest het worden. Binnen die kaders gaven ze FOAM architecten de vrije hand. Godard: “Ik had allereerst mijn twijfels over het werken met een architect, het leek me overbodig.” Een blik op het FOAM-portfolio en de eerste ontmoeting overtuigden het stel van de meerwaarde van een specialist. Godard: “Het was erg fijn om dit samen te doen. Er was veel aandacht en begrip voor onze vragen en wensen.” In de zes maanden dat het pand verbouwd werd, was het wekelijkse bouwoverleg voor Godard zeer welkom. “Bij een discussiepunt keek ik altijd naar Sander om zijn mening te peilen. Hij verkoos esthetische oplossingen vaak boven de praktische aanpak en was daar erg strikt in.”

Het werd precies het huis waar Godard en Eliane behoefte aan hadden, naast hun drukke banen in het ziekenhuis. Eliane: “Thuis zitten we het liefst in de keuken. ‘s Avonds hebben we er prachtig licht van de ondergaande zon.” De benedenverdieping is zo goed als af. Paradepaard is het centrale meubel dat keuken, trap en kastruimte verbindt in een eenvormig zwart blok: de ruggengraat van het huis. Het souterrain transformeerde tot film- en hobbykamer, met ernaast een logeer- en extra badkamer. De bovenverdieping kreeg een geheel nieuwe indeling. Tussen de master bedroom, garderoberuimte en badkamer werd een corridor gecreëerd. Juist die schijnbaar vanzelfsprekende slimmigheden maken het leven een stuk aangenamer. Godard: “Vanaf het papier is het zo harmonieus vertaald naar de werkelijkheid: alles klopt en werkt in het dagelijks leven. Onze samenwerking met FOAM architecten was erg prettig omdat ze onze wensen en ideeën aanvulden met hun visie, waardevolle tips en alternatieven.” Operatie geslaagd!


Jaar
2017  
Locatie
Wassenaar  
Projectontwerpers
Sander Bouw, Joren Vis  
Status
Gerealiseerd  
Aannemer
Euroconstruct  
Interieurbouw
Van den Berg interieurbouw  
Constructeur
Constructie adviesbureau Booms