Fotografie: Zien24

Deze voormalige winkel met achterliggende woning ligt in de statige wijk Duinoord in Den Haag. Zowel de winkel als de woning erachter bevinden zich op de begane grond. De wens van de opdrachtgever om deze samen te voegen tot één grote woning was op zijn minst een uitdaging. Naast een ruime woonkamer en keuken moesten er namelijk ook vier slaapkamers en twee badkamers komen. En omdat er alleen een relatief smalle voorgevel met ramen is, betekende dit een complexe puzzel voor wat betreft de daglichtoetreding in de rest van de woning. 

Het resultaat bestaat uit een verdeling tussen de bestaande woning en een grote, nieuwe aanbouw aan de achtezijde. In het voorste gedeelte bevinden zich de slaapkamers en badkamers. Het achterste gedeelte bestaat uit één riante woonkamer annex keuken. Deze ruimte heeft een geweldig uitzicht op de aangrenzende, diepe tuin. De twee gedeelten worden gescheiden door een glazen corridor en een tweetal patio's. De patio's maken het mogelijk om ook aan de achterzijde van de bestaande woning nog twee slaapkamers te realiseren. Bovendien geeft dit extra daglicht in de woonkamer en keuken. Ook ontstaan er allerlei verrassende doorkijken en zichtlijnen door de woning heen. 

De nieuwe aanbouw is als een monoliet vormgegeven met strakke detaillering. De ietwat weerbarstige strengpers steen en de houten kozijnen zorgen voor een mooi contrast met de witte achtergevels van het besstaande pand. En waar het voorste gedeelte van de woning nog klassiek oogt, wordt vanaf de corridor en de patio's zichtbaar dat er een modern en strak volume is toegevoegd. 

De uiteindelijk 200 vierkante meter tellende woning ademt een gevoel van luxe en ruimte en laat zien dat er achter een beknopte gevel in de stad een totaal nieuwe wereld schuil kan gaan. 

Bijzonder: voor de verbouwing van de bovenwoning van het pand maakte FOAM eerder al een ontwerp


Jaar
2023  
Locatie
Den Haag  
Projectontwerpers
Sander Bouw, Joren Vis, Iris Uythof  
Opdrachtgever
Particulier  
Status
Gerealiseerd  
Aannemer
Euroconstruct  
Constructeur
Geelhoed Engineering