Tekst & foto's: Priscilla de Putter & Nicoline Rodenburg

Een grondige verbouwing door Euroconstruct maakte van twee voormalige woningen aan de Avenue Concordia een stadspaleis voor consultant Leon. Met de uitbouw met glazen pui aan de achterkant van de woning realiseerde FOAM een echte eyecatcher die bovendien zorgt voor een welkome zee van licht in het huis én ruim zicht op de mooie tuin.

Leon benaderde FOAM architecten al vroeg in het proces. "Toen ik nog in de onderhandelingsfase van de aankoop was, zijn we hier al samen gaan kijken. Er was direct een goede klik met de architecten Sander en Joren, en dat is in de loop van het proces zo gebleven. Ik had sterke ideeën, daar hebben zij een mooie invulling aan gegeven.""Een donker, verouderd huis werd een ruimtelijk en licht geheel"

Om tot die mooie invulling van het pand te komen, was flink ingrijpen noodzakelijk. Vanwege de heftige scheefstand van het huis - een verloop van 15 centimeter op de vloeren -  werden alle verdiepingen er volledig uit gesloopt en opnieuw ingebouwd. Ondanks dat is het nieuwe ontwerp voor een groot deel gebaseerd op de originele indeling van het herenhuis. Andere authentieke elementen zijn de trappen tussen de verdiepingen en de schouw in de woonkamer. Het zijn juist díe elementen waar Leon voor viel. "Er was een vrij moderne schouw in het ontwerp getekend, maar ik wilde heel graag een oude, originele schouw behouden. Dat is gelukt! Van twee oude schouwen uit andere kamers van het huis, is één mooie schouw op de nieuwe plek weten gemaakt."Leon wilde erg graag een keukeneiland in zijn woning. Om daaromheen genoeg ruimte te creëren, is de kastenwand van de keuken op een ingenieuze manier in de trap verwerkt. Joren: "Dat zorgt ervoor dat het niet massief oogt. We combineerden bij dat ontwerp bouwkundig werk met meubelwerk.

Leon is meer dan tevreden: het ontwerp, de verbouwing en de inrichting overstegen zijn verwachtingen. De uitbouw toont hij met de meeste trots, het is zijn favoriete element van de woning. "Je ziet er die fantastische tuin liggen, gezien vanaf de twee onderste verdiepingen. Van een donker huis is het een ruimtelijk en licht geheel geworden." Ondanks zijn duidelijke wensen en eigen smaak, is Leon erg tevreden met de inbreng van de architecten: "FOAM heeft respect voor het type pand en voor de wensen van de klant. Zijn kunnen daar een harmonieus totaalplaatje van maken. Ik woon hier nu een jaar en het is nog steeds een feestje om hier wakker te worden."Jaar
2017  
Locatie
Rotterdam  
Projectontwerpers
Joren Vis, Sander Bouw, Katherine White  
In samenwerking met
Studio Wendy Mahieu  
Opdrachtgever
Particulier  
Status
Gerealiseerd  
Aannemer
Euroconstruct  
Interieurbouw
Theuns Interieurbouw  
Constructeur
Jecon Engineering