1 BEDROOM HOTEL flirt met een in ontwikkeling zijnde wijk: Woensel West. Een plek waar veel om te doen is, in allerlei opzichten, maar ook een plek waar in zeer korte tijd enorm veel woningen gesloopt worden. Nieuwe bouwwerken verrijzen, nauwelijks rekening houdend met de in verwarring achterblijvende bewoners van de wijk. Statische eindbeelden van veelal stedelijke bouwblokken domineren de toekomst van Woensel West. Bovenop enkele plinten is nog ruimte over. 1 BEDROOM HOTEL laat zien hoe de sokkel tussen de Edisonstraat en het Baekelandplen gekroond kan worden. Het bouwwerk geeft niet direct antwoord op vragen van voorbijgangers, maar laat in het midden of het bijna gesloopt of juist opgeleverd wordt.


Jaar
2012  
Locatie
Eindhoven  
Projectontwerpers
Sander Bouw, Joren Vis  
Opdrachtgever
Trudo, Architectuur Lokaal  
Status
Prijsvraag (genomineerd)  
Website
Woenselwestwedstrijd.nl  

Tussen de grote bouwblokken, die de entree van het Baekelandplein bijna willen verbloemen, lijkt een optopping met beperkt budget nauwelijks kans te hebben. 1 BEDROOM HOTEL laat zien hoe het ook kan. Om wel aansluiting te vinden bij de harde contouren van de naburige bouwblokken, bestaat het chassis van het bouwwerk uit een ragfijne staalconstructie. De constructie spant het volume op dat voor een dergelijke locatie gewenst zou zijn: in lijn met de naastgelegen panden, maar dan in een transparante gedaante. Op de constructie van 1 BEDROOM HOTEL prijkt de lichtreclame ‘HOTEL’. Maar waar een hotel altijd plaats biedt aan meerdere kamers, wordt dit bouwwerk slechts op één plek voorzien van invulling: een exclusieve suite van 30 vierkante meter. Logeren in Woensel West wordt een speciale ervaring, één om nooit meer te vergeten. Tijdens een verblijf is het hotel even van jou en maak je op een bijzondere wijze kennis met de omgeving. De staalconstructie wordt ‘s avonds subtiel verlicht en de industriële, open trap leidt vervolgens de weg naar de hotelkamer. Geen liftmuziek of kamerjongen, maar transparant en in relatie met de directe omgeving. 

De suite wordt gevormd door een langwerpig, houten volume dat in de staalconstructie opgehangen is. In het interieur staat een groot tweepersoons bed letterlijk centraal onder een groot daklicht. De badkamer grenst aan een groene patio, waardoor een gevoel ontstaat van douchen in de open lucht. En hoewel er niemand naar binnen kan kijken, voelt de logée zich misschien even naakt; een subtiele verwijzing naar het aangrenzende Baekelandplein. Helemaal bovenin de staalconstructie van het hotel bevindt zich een kraaiennest dat uitzicht biedt over een stukje Eindhoven dat veelal niet in brochures verschijnt. 1 BEDROOM HOTEL zoekt deze plekken juist wel op en geeft de logée een unieke ervaring. Het bouwwerk combineert de paradoxale aspecten van exclusiviteit en de perceptie van een probleemwijk door een open en (h)eerlijke ingreep in de wijk.