Centraal in deze prijsvraag staat 'het Kruithuis', gelegen aan de Zuidwillemsvaart in Den Bosch. Het Bosch Architectuur Initiatief (BAI) schreef een prijsvraag uit waarbij gevraagd werd om een nieuwe functie en een ontwerp om het complex te kunnen herbestemmen. Het Kruithuis, van oorsprong een opslagplaats voor munitie, is erg introvert van karakter en keert haar rug naar stad. Een gemiste kans, want het gebouw is een uniek monument op een bijzondere locatie in de stad en verdient daarmee speciale aandacht. Het ontwerp dat FOAM maakte bestaat uit een transparante parkeergarage die een centrale plaats binnen het Kruithuis inneemt.


Jaar
2011  
Locatie
Den Bosch  
Projectontwerpers
Sander Bouw, Joren Vis  
Opdrachtgever
Bosch Architectuur Initiatief (BAI)  
Status
Prijsvraag  

BLIKVANGER geeft het Kruithuis opnieuw betekenis door het altijd zo gesloten gebouw terug te geven aan de stad en haar bewoners. Niet door er een hoogdrempelige functie in te plaatsen zoals een museum of een cultureel centrum, maar door de simpele toevoeging van een bekend probleem in de stad: parkeren. Het ontwerp haalt een streep door de sombere parkeerkelder en laat zien hoe iets extreem praktisch als het parkeren van je auto hand in hand kan gaan met plezier en beleving. Een blik in het Kruithuis terwijl je je auto parkeert!

Zonder het gebouw in verschijningsvorm aan te tasten verrijst op de centrale binnenplaats een parkeertoren waarin een lift de auto’s als een waar schouwspel op hun plaats zet. BLIKVANGER legt daarmee méér dan een parallel met de oorspronkelijke functie van het Kruithuis: niet alleen worden er waardevolle bezittingen bewaard, ze worden nu ook tentoongesteld. Voor de hele stad.