Onze hoofdstad staat bekend als een karakteristieke en charismatische stad. Zo kent iedereen wel de sfeervolle binnenstad met haar grachtengordels, het Rijksmuseum of de Wallen. Stuk voor stuk vormen ze iconen waaraan Amsterdam haar bekendheid ontleent. FOAM wil hier graag nog een icoon aan toevoegen door de aandacht te richten op een minder bekende, maar net zo unieke locatie binnen Amsterdamse stadsgrenzen: de NDSM-werf.

Grote kraan NDSM-werf

De voormalige thuisbasis van de Nederlandse Droogdok en Scheepsbouw Maatschappij neemt een belangrijke plek in de stedelijke herontwikkeling van de Amsterdamse IJ-oevers in. Deze zone vol industrieel erfgoed is de laatste jaren onderhevig aan de grootschalige vernieuwingsdrang van Amsterdam, waarin karakteristieke plekken aan het IJ, zoals de NDSM-werf, omgevormd worden tot woongebied. Niets mis mee zou je denken. Zij het niet dat deze grootschalige interventie tot gevolg heeft dat weinig van de Amsterdamse scheepshistorie bewaard blijft. En hoewel deze ontwikkelingen zich afspelen in het kader van 'Amsterdam, stad aan het IJ', lijkt het erop dat er voor openbare ruimte geen plek aan het IJ is.

FOAM laat zien dat het anders kan. Romantisch Ruig Anarchisme, het meest recent toegevoegde project op designbyfoam.nl, toont een meer ingetogen visie op een nieuwe NDSM-werf. Een visie die met respect voor de aanwezige post-industriele relicten en bijzondere aandacht voor haar nieuwe bewoners een geheel nieuw verblijfsklimaat tot stand brengt. Niet alleen voor de gebruikers van de werf, maar voor heel Amsterdam. FOAM onderstreept hiermee het belang van de werf als belangrijke creatieve hotspot en pleit voor een vruchtbare samenwerking tussen kunstenaars, creatieve professionals en omwonenden.