Onze voordeelurenkaart brengt ons dit keer naar de jonge Tilburgse studentenvereniging d’Artagnan, die ondanks haar korte bestaan de ambitie heeft om uit te groeien tot een serieuze, internationale en hippe vereniging. En het is dit moment waarop FOAM om de hoek komt kijken. Om de vereniging een compleet nieuw gezicht te geven bemoeien we ons niet alleen met de huisstijl en de website, maar is er als aftrap een ontwerp gemaakt voor de – voorheen als Après-skibar ingerichte – sociëteit.

Het bestaande gebouw van studentenvereniging d'Artagnan

Het ontwerp richt zich voornamelijk op het interieur en reanimeert het ooit zo glansrijke karakter van het pand. In de sociëteit op de begane grond maakt de kille tegelvloer plaats voor een warme houten vloer die doorgetrokken wordt in de vorm van zitelementen, podia en trappen. Een ruimte die duidelijk vormgegeven is, maar toch ruimte voor eigen invulling open laat. Als pronkstuk staat er centraal in de ruimte een nieuwe, opvallende bar, waarachter zich een trap naar de eerste verdieping openbaart. Vanachter de translucente scheidingswand zijn schimmen van mensen zichtbaar door een subtiele verlichting.

De nieuwe sociëteit

Het is deze trap die de boven gelegen verdiepingen ineens toegankelijk maakt. Want het ontwerp gaat verder dan de begane grond: op de eerste verdieping maakt een voorheen zo rommelig doolhof van gangen en kamers plaats voor een stijlvolle borrelruimte en een grote keuken. In de borrelruimte komt de ware aard van het gebouw weer tot leven en blijken zelfs oorspronkelijke en-suite deuren geruisloos op te gaan in het nieuwe ontwerp.

De nieuwe borrelruimte op de eerste verdieping
En dan ineens gaat het over hele andere dingen: budget, planning, levertijd, haalbaarheid, noem het maar op! Weer even met beide benen op de grond, maar straks misschien wel op een mooie houten vloer onder het genot van een biertje in Tilburg.