Tekst & foto's: Priscilla de Putter & Nicoline Rodenburg

“Hans en Margo hadden als voornaamste wens het behoud van de jaren-dertigstijl van het exterieur en volledige transformatie van de jaren-zeventigstijl van het interieur. De woning moest vooral ruimtelijk en modern worden. Dat bereikten we onder meer met een grote glazen pui, op maat gemaakte kastwanden én diverse daklichten.” De jaren zeventig zie je er niet meer in terug. Het huis bloeide op, maar dit keer zonder flower power!

Rust en reuring, klassiek én strak: Margo en Hans houden van uitersten en richtten daar zowel hun leven als woning op in. Met hun drukke banen in de Randstad is het dagelijks des te lekkerder thuiskomen in hun herenhuis aan een prachtige vijver in Voorburg. De klassieke gevel biedt toegang tot de moderne, ruime woning waar voor ieder een eigen plek is gecreëerd. Dit alles uit de koker van FOAM architecten en uitgevoerd door Euroconstruct.Hans en Margo ontmoetten elkaar tijdens de studie in Rotterdam. Ze woonden er vervolgens samen en hun zoon werd er geboren. Vanwege de behoefte aan meer rust, ruimte én banen in Den Haag en Amsterdam, voelde de verhuizing naar Voorburg 13 jaar geleden als een logische stap. “Wonen in Voorburg voelde vanaf het begin goed,” vertelt Margo. “Het is dorpser, mensen zeiden ons direct gedag. Het paste bovendien bij onze levensfase als jong gezin, met de school is dichtbij en het strand en bos om de hoek. Ik kan op de fiets naar mijn werk, Hans rijdt dagelijks naar Amsterdam.” Jarenlang woonden ze fijn in een nieuwbouwhuis, maar een jaren-dertighuis bleef lonken. In 2016 kocht het stel een hoekwoning uit 1932 aan de Vijverhof. Dat daar nog flink wat aan moest gebeuren, namen ze op de koop toe.


Het stijlvolle jaren dertig hoekherenhuis werd in 1973 voor het laatst gemoderniseerd, vertelt Margo. ”Schrootjes, verlaagde plafonds en dikke plavuizen in groen, bruin en oranje domineerden. We besloten dat we een goede architect nodig hadden. Via Google kwam ik al snel op de website van FOAM terecht en viel voor hun portfolio: we konden ons helemaal vinden in hun stijl.” Een afspraak en kennismaking volgde. “Ons gesprek met Sander was zo vanzelfsprekend en ongedwongen: hij kwam zonder computer of papierwerk - in tegenstelling tot een andere architect die we spraken - luisterde aandachtig, keek rond en gaf een paar ideeën waarin we ons direct konden vinden.” Zo vanzelfsprekend als die eerste kennismaking, zo verliep ook de rest van het proces. Margo: “Ze werkten steeds twee voorstellen uit waartussen we konden kiezen, dat verliep erg prettig en effectief.”


Net zo lovend spreekt ze over projectontwikkelaar Euroconstruct, die de volledige verbouwing verzorgde. “Ook daarin waren wij niet thuis. Des te fijner was het dat FOAM vertelde graag met Euroconstruct te werken.” Dat FOAM en Euroconstruct vaak op één lijn liggen, merkte het stel ook tijdens de wekelijkse bouwvergaderingen. En wanneer Margo en Hans tijdens zo’n vergadering de impact van een keuze niet goed konden inschatten, was een blik naar Sander voldoende voor het verlossende advies, vertelt Margo. Welk deur- en raambeslag past het beste? Welke verlichting is geschikt? Welke kleuren kiezen we voor muren en kozijnen? Stuk voor stuk vragen waarin FOAM voorstellen deed, zodat Margo en Hans gericht konden kiezen. “Ik had niet gedacht dat een architect ook op detailniveau zó van toegevoegde waarde zou zijn.” Die toegevoegde waarde komt ook tot uiting in de indeling van het huis. Met name de zolderverdieping onderging een flinke transformatie en werd het domein van de kinderen. “Het was de grootste verrassing van de verbouwing, de realisatie van twee kamers binnen die grote zolderruimte. FOAM stelde de trap in het midden voor, met een afscheiding van inbouwkasten én twee aparte badkamers. Dat hadden we nooit zelf kunnen bedenken. Ik vind het nog steeds geniaal dat mijn kinderen nu ieder hun eigen domein hebben, en zelf denken ze er ook zo over.”


Jaar
2018  
Projectontwerpers
Sander Bouw, Joren Vis  
Status
Gerealiseerd  
Aannemer
Euroconstruct  
Interieurbouw
180 Graden Zuid  
Constructeur
Buro Storm