Deze vrijstaande jaren '70 bungalow voldoet al geruime tijd niet meer aan de hedendaagse bouwtechnische en bouwfysische maatstaven. Aangezien de woning wel van emotionele waarde is voor haar bewoners en dus niet gesloopt zal worden, is tijdens een Architect aan tafel sessie een plan gemaakt voor een ingrijpende verbouwing. Dit plan heeft twee heldere uitgangspunten: de woning levensloopbestendig maken en het volledig isoleren met duurzame materialen. 


De wens van de opdrachtgever om de woning volledig levensloopbestendig te maken laat zich vertalen in een begane grond met alle dagelijkse voorzieningen. Alle vertrekken zijn zonder drempels met elkaar verbonden middels extra brede deuren. De slaapkamer is voorzien van een ruime inloop naar de badkamer en beschikt tevens over diverse inbouwkasten voor onder meer de wasmachine. Waar de woning voorheen bestond uit kleine ruimtes voor de badkamer en de keuken, worden deze in de nieuwe situatie verplaatst of vergroot. De gehele achtergevel krijgt een nieuwe aanblik door de plaatsing van nieuwe kozijnen die voor meer daglichttoetreding zorgen. In de woonkamer verdwijnt de nadrukkelijk aanwezige schoorsteen en krijgt de ruimte, mede door de plaatsing van openslaande tuindeuren, een lichte en riante aanblik. De bestaande vide bij de trap naar de eerste verdieping wordt versterkt door erboven een tweetal veluxramen te plaatsen. In plaats van het schrootjesplafond en het schoonmetselwerk wordt alles strak wit gestuct en ontstaat er een prettige, lichte entree. 

Het hele huis wordt extreem goed geïsoleerd, zodat niet alleen een energiezuinige woning ontstaat, maar eveneens een aangenaam binnenklimaat wordt bewerkstelligt. Door alle gevelelementen damp-open te detailleren ontstaat een woning die letterlijk op een gezonde manier kan ademen. Op de begane grond worden alle buitenwanden voorzien van voorzetwanden, waarin gekozen is voor vlas als isolatiemateriaal. De bovenverdieping, onder het schuine dak, wordt eveneens vanaf de binnenzijde geïsoleerd met vlas. Alle gevelelementen hebben na de renovatie een RC-waarde van minimaal 4,0. 


Jaar
2013  
Locatie
Apeldoorn  
Projectontwerpers
Joren Vis, Sander Bouw  
Status
Gerealiseerd  
Aannemer
Aannemersbedrijf Timmer  
Constructeur
IMd Raadgevende Ingenieurs