Voor de prijsvraag 'Satelliet Design Challenge' bedacht FOAM een nieuw concept voor de drankverstrekkende horeca. Het ontwerp bestaat uit stapelbare etalages die plaats bieden aan invididuele dranken en gerechten, uitgelicht door verschillende kleuren. De gerechten worden vanuit de centrale keuken in de etalages geplaatst en ieder op een andere manier verlicht. Gasten kunnen door te kiezen en te ruiken hun favoriete gerecht en bijpassende wijn uitzoeken.


Jaar
2010  
Locatie
Uniform  
Projectontwerpers
Sander Bouw, Joren Vis, Marc Vos  
Opdrachtgever
Satelliet Meubelen  
Status
Prijsvraag  

Een goed gerecht en een mooi glas wijn weten de zintuigen te prikkelen door hun unieke combinatie van geur, kleur en smaak. Bestellen doen we echter van een geschreven kaart, waar de woorden een poging doen drank en spijs op voorhand in de smaak te laten vallen. EETALAGE klapt de menukaarten dicht en gaat uit van een geheel andere, vernieuwende beleving van het bestelproces, waarbij de unieke kenmerken van gerechten ingezet worden om onze zintuigen te verassen en te verleiden.

De basis wordt gevormd door stapelbare etalages die plaats bieden aan individuele dranken en gerechten, uitgelicht door verschillende kleuren. Deze bieden de mogelijkheid tot het versterken of (experimenteel) vervreemden van de gerechten en brengen tevens de bijpassende dranken, gekenmerkt door een gelijke kleur, onder de aandacht. De etalages vormen een intermediair tussen de keuken en de gasten, die door te kijken en te ruiken hun favoriete gerecht en bijpassende wijn mogen selecteren. Alle zintuigen worden ingezet in het selectieproces, totdat de uiteindelijke smaken zelf aan mogen tonen of de keuze de juiste is geweest.

De uniforme en flexibele opzet van de etalages maakt het mogelijk om in te spelen op verschillende locaties en behoeften. Van een restaurant waarbij de keuken volledig omsloten wordt door haar eigen producten, tot gestapelde etalages die als losse volumes op het station of een festivalterrein hun kleuren verspreiden. EETALAGE haalt haar gasten met hun neuzen uit de menukaart en brengt ze samen rondom haar gerechten, waar onderlinge interactie en stimulatie van de zintuigen een nieuwe beleving van horeca aan het licht brengen.