Vragen zoeken naar oplossingen, die door veel inzet - en een beetje geluk - op juiste wijze weten te antwoorden. In het bijna anderhalve jaar dat we bezig zijn als architecten en ondernemers hebben we vele verschillende vragen voorbij zien komen. Van opdrachtgevers en aannemers, van collega's en vrienden. Of het nu in woord, beeld of ontwerp is, antwoorden geven we graag en vormen een groot deel van onze dagelijkse werkzaamheden. En ze blijken het interessantst te zijn, wanneer ze nieuwe vragen oproepen. "Onze droom? Bouwen. En als bouwen onze droom is, hoe gaan we die dan bereiken?"

Als bouwen je droom is, hoe ga je die dan bereiken?

Dat Het overgrote deel van de architecten wil bouwen mag geen geheim heten; dat velen van hen dat met een eigen bureau willen doen evenmin. Het is op zijn minst het afvragen waard waarom de architectuuropleiding hier op geen enkele wijze in rol in wenst te spelen. Acquisitie, offertes kostenbeheersing of zelfs maar een kleine basis in het ondernemerschap;  de focus ligt volledig op de academische vorming als conceptueel onderbouwde architect. Een architect die binnen zijn vak antwoorden weet te vinden, maar als ondernemer met des te meer vragen aan de slag gaat. In het kader van deze tweestrijd zal FOAM in november een lezing en workshop geven tijdens de Bouwkunde Bedrijvendagen (link) op de TU Eindhoven, om studenten die onze droom delen een blik te gunnen in de keuken van een startend ondernemer en enig inzicht te bieden van de vele vragen die deze droom met zich meebrengt. Vragen, die hem des te interessanter maken.
De waarde van een netwerk bewees zich op onverwachte wijze, toen een collega ondernemer/landschapsarchitect (link: StudioREDD) ons vertelde over de mogelijkheden van Syntens (link: Syntens), een netwerk voor ondernemers. Ter ondersteuning van startende bedrijven bieden ze consulten, workshops en de mogelijkheid om te sparren over je ideeën als ondernemer. Een eerste afspraak was snel gemaakt, en met uitzicht op de vele bouwplaatsen aan de Amsterdamse IJ-oevers (link: IJ-dock) zaten we gisteren voor de tweede keer om tafel met onze adviseur. Vol met vragen over acquisitie, te ontwikkelen producten en het stroomlijnen van onze bedrijfsvoering. Vragen die vol enthousiasme werden ontvangen, en met nieuwe vragen beantwoord werden. Want als bouwen onze droom is, hoe gaan we dat dan bereiken?
AFBEELDING 054_02
Op zoek naar antwoorden zullen we de komende tijd ons ondernemingsplan grondig gaan herzien en onze missie en visie als architect en ondernemer op nieuwe en concrete wijze gaan definiëren. Over groei, personeel, ideologieën, producten en de noodzaak van 'publiek' gaan we de komende periode met z'n drieën aan de slag, waarbij de ondersteuning door Syntens mogelijk wordt uitgebreid: op voorspraak van onze adviseur is de kans groot dat we deel gaan nemen aan LiveWIRE (link: LiveWIRE), een project voor startende technische ondernemers. Zijn aanstekelijke enthousiasme over FOAM en onze diensten versterkt het gevoel dat sinds onze verhuizing naar de Creative Factory (link: contactpagina FOAM) steeds meer door begint te dringen: FOAM bestaat. Misschien onervaren, maar gesteund door een groot enthousiasme en de juiste mensen geven we op eigen wijze invulling aan ons vak. En hoewel de vragen blijven komen, hebben we er vertrouwen in dat we de juiste antwoorden gaan vinden.

Dat het overgrote deel van de architecten wil bouwen mag geen geheim heten; dat velen van hen dat met een eigen bureau willen doen evenmin. Het is op zijn minst het afvragen waard waarom de architectuuropleiding hier op geen enkele wijze een rol in wenst te spelen. Acquisitie, offertes, kostenbeheersing of zelfs maar een kleine basis in het ondernemerschap; de focus ligt volledig op de academische vorming als conceptueel onderbouwde architect. Een architect die binnen zijn vak antwoorden weet te vinden, maar als ondernemer met des te meer vragen aan de slag gaat. In het kader van deze tweestrijd zal FOAM in november een lezing en workshop geven tijdens de Bouwkunde Bedrijvendagen op de TU Eindhoven, om studenten die onze droom delen een blik te gunnen in de keuken van een startend ondernemer en enig inzicht te bieden in de vele vragen die deze droom met zich meebrengt. Vragen, die hem des te interessanter maken.

De waarde van een netwerk bewees zich op onverwachte wijze, toen een collega ondernemer/landschapsarchitect ons vertelde over de mogelijkheden van Syntens, een netwerk voor ondernemers. Ter ondersteuning van startende bedrijven bieden ze consulten, workshops en de mogelijkheid om te sparren over je ideeën als ondernemer. Een eerste afspraak was snel gemaakt, en met uitzicht op de vele bouwplaatsen aan de Amsterdamse IJ-oevers zaten we gisteren voor de tweede keer om tafel met onze adviseur. Vol met vragen over acquisitie, te ontwikkelen producten en het stroomlijnen van onze bedrijfsvoering. Vragen die vol enthousiasme werden ontvangen, en met nieuwe vragen beantwoord werden. Want als bouwen onze droom is, hoe gaan we die dan bereiken?

Uitzicht vanuit de Creative Factory: een droom in de verte

Op zoek naar antwoorden zullen we de komende tijd ons ondernemingsplan grondig gaan herzien en onze missie en visie als architect en ondernemer op nieuwe en concrete wijze definiëren. Over groei, personeel, ideologieën, producten en de noodzaak van ons 'publiek', gaan we de komende periode met z'n drieën aan de slag waarbij de ondersteuning door Syntens mogelijk wordt uitgebreid: op voorspraak van onze adviseur is de kans groot dat we deel gaan nemen aan LiveWIRE, een project voor startende technische ondernemers. Zijn aanstekelijke enthousiasme over FOAM en onze diensten versterkt het gevoel dat sinds onze verhuizing naar de Creative Factory steeds meer door begint te dringen: FOAM bestaat. Gesteund door een groot enthousiasme en de juiste mensen geven we op eigen wijze invulling aan ons vak.

Hoewel de vragen blijven komen, hebben we er vertrouwen in dat we de juiste antwoorden gaan vinden. Door heel veel inzet, en een klein beetje geluk.