Begin februari gingen we op bezoek bij een familie in Voorburg. Ze wonen al jaren met veel plezier in hun ruime tussenwoning uit de jaren dertig, ware het niet dat er op de zolder iets bijzonders aan de hand is: De vorige bewoonster, een bekende Haagse zangeres, heeft er ooit een kleine zangstudio ingericht. Aangezien de huidige bewoners beslist goed kunnen zingen maar hier toch geen carrière in ambiëren werd het tijd de studio plaats te laten maken voor een meer functioneel gebruik van de zolder.

Door het wegbreken van de vliering ontstaat een hoge, lichte overloop

De oude situatie: in het midden bovenin de zangstudio, met rechts de 'regiekamer'

Met dit leuke verhaal en dito opdracht zijn we aan de slag gegaan. Onze opdrachtgevers waren vooral op zoek naar meer lucht, licht en ruimte. Niet alleen in de twee slaapkamers, maar ook in de nieuw te realiseren badkamer en bovenal in het nu nogal donkere trappenhuis.

De nieuwe indeling

In het nieuwe ontwerp voor de zolder staat een kleine badkamer centraal, met aan weerszijden een ruime slaapkamer. Door de vliering boven de overloop en het trappenhuis te verwijderen ontstaat er een hoge ruimte die doorloopt tot aan de nok, waar een tweetal nieuwe velux-ramen zorgt voor veel licht en frisse lucht op de zolder. De oude vliering blijft bereikbaar via deuren in de nieuwe inbouwkast aan de overloop.

De nieuwe indeling

Om het plaatje compleet te maken hebben we ook in beide slaapkamers twee ruime inbouwkasten ontworpen die het verlies aan bergruimte door het gedeeltelijk verwijderen van de vliering ruimschoots goedmaken.

De overloop: toegang tot de badkamer, de vliering en bergruimte

Benieuwd naar de realisatie? Wij ook! Wordt dus beslist vervolgd.