Het is zover! Na maanden van selecteren, schrijven, afbeeldingen maken en vooral heel, heel veel programmeren is vandaag de laatste stap gezet waardoor deze woorden nu wereldwijd te lezen zijn. Het digitale thuis van FOAM, designbyfoam.nl, behoort vanaf nu tot het erfgoed van ons wereldwijde web. Hier zijn we dan! En voorlopig niet van plan, om ooit nog te verdwijnen…

Ruim een half jaar geleden begonnen we met onze missie naar een eigen website en bloed, zweet en tranen heeft het uiteraard gekost. Heel veel hebben we om ons heen gekeken. Hoe het moet, maar zeker ook hoe het niet moet, want het ontwikkelen van een website voor architecten blijkt zo makkelijk nog niet te zijn als we The Guardian mogen geloven. Vanuit die kennis begon onze eerste digitale reis, op weg naar een online thuisbasis die past binnen de filosofie en uitstraling die FOAM deze wereld mee wil geven. Een kleine terugblik op wat het ooit was, wat we onderweg tegenkwamen, en waar we morgen willen zijn.

blog_11112009_01_2.jpg

Zoals zoveel van onze ideeën, ontstond ook de basis van designbyfoam.nl gewoon aan de keukentafel. De keukentafel van Vertigo wel te verstaan, waar die vier van FOAM hun favoriete websites naast elkaar legden en aandachtig keken, oordeelden en zich vooral verbaasden over hoe ingewikkeld sommige websites in elkaar zitten. Wat dat betreft had The Guardian het zo slecht nog niet gezien, dus één ding stond al snel voorop: dat moest anders! Met designbyfoam.nl wilden we ons werk niet alleen op oogstrelende wijze aan de wereld presenteren, de site moest vooral simpel worden. Simpel in de meest goede zin van het woord: helder, overzichtelijk, zonder langdradige intro's en quasi-hippe menustructuren die niets anders doen dan afleiden van de inhoud. Designbyfoam.nl gaat over FOAM, over wie we zijn en wat we doen. En dat zou gewoon voor zichzelf moeten spreken.

In de wetenschap dat een website niet in één dag gebouwd wordt en we in die periode de groeiende schare fans van FOAM niet teleur wilden stellen, lanceerden we een tijdelijke versie van designbyfoam.nl, als een trailer die een eerste impressie gaf van een selectie van ons werk. De eerste reacties waren enthousiast, wij wilden door! Door gingen we, en zo ontstonden achter de schermen van onze tijdelijke website langzaam maar zeker de contouren van ons nieuwe, échte digitale thuis.

blog_11112009_02.jpg

Heel gelukkig hebben drie van die vier zich geprezen dat Joren al vanaf de dag dat hij als klein Visje boven kwam kruipen wist dat hij niet alleen architect wilde worden, maar ook heel graag websites wilde ontwerpen. Met ogenschijnlijk(?) groot gemak ontwierp hij een eerste opzet voor de nieuwe site die nog heerlijk blauw begon maar langzaam veranderde, en vooral verbeterde, tot de site die vanaf vandaag als designbyfoam.nl door het leven mag gaan. Al onze concepten, ideeën en technische plannen werden moeiteloos omgezet in een prachtig plaatje waarop later zelfs een beetje geklikt kon worden! Van een platte afbeelding ontstond zo langzaam maar zeker een daadwerkelijke site, aangestuurd vanuit een helder CMS waardoor we alle vier op eenvoudige wijze de inhoud van de site kunnen aanpassen, toevoegen en verwijderen. Simpel, wederom, in de meest goede zin van het woord.

En zo kwam de dag die we nooit vergeten zullen. 11 november 2009 heb ik de eer om namens FOAM de langgewenste woorden te mogen schrijven: "We zijn live!" Designbyfoam.nl is eindelijk daar, en één ding willen we meer dan plechtig beloven: hier blijft het niet bij! De komende tijd zullen we meerdere projecten toevoegen die we gedaan hebben en waar we mee bezig zijn, en door middel van deze Blog zullen we regelmatig laten weten hoe het met ons gaat, waar we zijn en wat ons bezig houdt. Neem dus regelmatig een kijkje op de site en volg de reis van FOAM! Bestemming onbekend, maar een onvergetelijke reis gaat het zeker worden. Abonneren op RSS kan ook, zodat je direct kunt zien wanneer er iets nieuws te zien of te lezen valt. En wil je ook iets met FOAM delen, laat het ons dan gerust weten. Alle reacties zijn welkom!

Het is zover. Wereld, hier zijn we dan! Geniet ervan, zoals ook wij genieten van de wereld om ons heen!