FOAM reist het hele land door. Projecten in Groningen, Maastricht en Goes hebben ons al laten genieten van kilometers spoor en asfalt, en sinds kort kunnen ook Brussel en Hengelo aan dit lijstje worden toegevoegd. Hoewel de steden in niets op elkaar lijken, hebben ze voor FOAM toch één ding gemeen: een ideeënprijsvraag omtrent een voor de stad belangrijk gebouw. Met deze insteek brachten we recentelijk een bezoek aan Brussel en Hengelo.

Het Justitiepaleis in Brussel

In de Belgische hoofdstad bezochten we het Justitiepaleis, een in 1883 opgeleverd bouwwerk ontworpen door de architect Joseph Poelaert. Eerste indruk: het gebouw is groot, heel erg groot. De documentatie bevestigt dit en vergelijkt het aantal vierkante meters (26.000 m2) met dat van de Sint-Pietersbasiliek in Rome (22.000 m2). Het Justitiepaleis heeft Grieks-Romeinse invloeden en speelt een dominante rol in de lager gelegen Marollenwijk in Brussel. Maar wat te doen als zo’n immens gebouw na 127 jaar niet meer optimaal blijkt te functioneren? De prijsvraag “Brussels Courthouse Contest”, waar FOAM dit najaar aan werkt, zou alle mogelijkheden voor herbestemming en functieverandering moeten onderzoeken. Aan ons de taak om grip te krijgen op de 26.000 m2 en de overdaad aan bijzondere elementen om zodoende opnieuw betekenis te geven aan dit imposante bouwwerk.

De centrale ruimte in het Justitiepaleis is openbaar toegankelijk

Vanuit de BNA-kring Twente en het Architectuurcentrum Twente speelt in Hengelo de prijsvraag “De top van Bisschof”, een raadselachtige titel die waarschijnlijk alleen Hengeloërs in eerste instantie wat zegt. De ideeënwedstrijd vraagt om het ontwerpen van woningen bovenop het bestaande Bisschof-gebouw, een typisch voorbeeld van wederopbouwarchitectuur aan de Markt in Hengelo. En hoewel de Markt door meer van dit soort markante gebouwen wordt geflankeerd, mist het plein een bepaalde massa en invulling. Zouden woningen op  het Bisschof-gebouw hier een oplossing voor kunnen zijn? En wat zijn dan de voorwaarden voor een optopping met een duidelijk toegevoegde waarde voor het grote marktplein? Vragen waar FOAM de komende tijd mee aan de slag gaat! In ieder geval worden de inzendingen in maart 2011 tentoongesteld in Hengelo en zal dan ook de winnaar van de prijsvraag bekend gemaakt worden.

Wordt vervolgd…

Het Bisschof-gebouw aan een lege markt in Hengelo