Nieuws van FOAM architecten

Updates van de bouwplaats, nieuw werk, onze inspiratie en ander nieuws.
Volg ons ook op Facebook

30 September 2010

Twee projecten in een nieuw daglicht

De oplettende bezoeker van designbyfoam.nl zal het niet ontgaan zijn dat we onlangs een paar projecten in een nieuw daglicht geplaatst hebben. Projecten waar het in 2008 allemaal mee begon: de door studievereniging CHEOPS uitgeschreven prijsvraag 'Project B' en het gerealiseerde interieur voor het bedrijf InterimQuest.

Lees verder

21 September 2010

FOAM bouwt Woning Bouw

Het is inmiddels zo'n twee maanden geleden dat we schreven over 'een tweede huis in de stad aan de Maas', waarmee het startschot werd gegeven voor het interieurontwerp van een appartement in Maastricht. Het werd een traject waarbij vrijwel alle facetten van het interieurontwerp werden doorlopen: elk denkbaar onderdeel hebben we aangepakt om het nieuwe appartement tot in het kleinste detail vorm te geven en zo de verschillende kleine ruimtes samen te smeden tot een eenheid in ruimte, gebruik en beleving.

Lees verder

15 September 2010

TUC 2010: Het resultaat

Vorige week maandag was het zover: Na bijna een jaar van voorbereiding vond de tweede Tilburg University Cantus plaats. In onze vorige post vertelden we al dat de gehele huisstijl van de TUC door FOAM ontworpen is. Gelukkig bleek dat deze ontwerpen ook in het echt goed uit de verf kwamen:

Lees verder

6 September 2010

TUC 2010: van visitekaartje tot podiumontwerp

Vandaag wordt voor de tweede keer de Tilburg University Cantus georganiseerd. Sinds eind vorig jaar is FOAM betrokken bij de organisatie van dit grote evenement in Tilburg: we leverden tot nu toe het logo, de huisstijl, website, tickets, posters, codex (boek met liedjes), spandoeken, vlaggen, banners en automatiseerden daarnaast ook het hele bestelproces. Meer over de TUC kun je lezen op www.tilburguniversitycantus.nl.

 

Lees verder

2 September 2010

Oog in oog met het Droogdokkeneiland

De oplettende bezoeker van designbyfoam.nl zal het niet ontgaan zijn dat er onlangs een nieuw project aan het werk van FOAM is toegevoegd: het Droogdokkeneiland. Dit voormalige havengebied in Antwerpen kwam al terug in onze projecten Paradox en Bestemming (on)bekend, waarvoor we in het voorjaar van 2008 voor het eerst oog in oog stonden met de gigantische droogdokken en de vervallen bouwwerken. Vergane glorie, maar met ontzettend veel potentie.

Lees verder

26 August 2010

Inception - Hollywood vs De Architect

Architectuur en film, ze lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden en met name de tweede kan maar moeilijk zonder de eerste. Ze tonen ons hoe architectuur eens was en welke verhalen zich in haar context af kunnen spelen, terwijl klassiekers als Blade Runner ons laten zien hoe het wellicht ooit zal zijn. Rotterdam heeft sinds 2000 zelfs een filmfestival dat compleet in het teken staat van architectuur en film, of film en architectuur. Verhalen over, dankzij en binnen de context van architectuur genoeg dus. Maar een architect als hoofdrolspeler? Zelden.

Lees verder

23 August 2010

FOAM on Tour #02 - New York

Er zijn van die steden, die je al van binnen en van buiten lijkt te kennen voordat je er ook maar een enkele stap gezet hebt. Met parken, straten en gebouwen waar je in gedachten al vele malen doorheen hebt gedwaald, jezelf continu verbazend om alles dat je hoort, ziet, ruikt en voelt. Steden die door hun imposante carrière in Hollywood en door hun vele referenties voor je afstudeerproject amper nog geheimen lijken te kennen. Totdat je er, na vele jaren van dromen, eindelijk écht door haar parken, straten en gebouwen mag lopen. En ze indrukwekkender blijken te zijn, dan je ooit had kunnen vermoeden.

Lees verder

16 August 2010

d'Artagnan in het nieuw

Bijna twee maanden geleden lichtten we al een tipje van de sluier op: FOAM was hard bezig om voor een studentenvereniging in Tilburg een nieuw logo, huisstijl en website te ontwikkelen. In de tussentijd is er veel werk verzet, en is het tijd om de nieuwe identiteit van d’Artagnan te onthullen. De vereniging heeft een korte maar roerige geschiedenis: vijf jaar geleden ontstaan als brutaal idee uit een hechte vriendengroep, waarop mooie jaren van groei en bijzondere activiteiten volgden. De organisatie is de afgelopen jaren professioneel op poten gezet, een ambitieus meerjarenplan zorgt dat ook de grote lijnen bewaakt blijven en tot slot verzorgt FOAM een duurzame nieuwe huisstijl. Als je architecten een logo laat maken én je bewoont als klant ook nog eens een prachtig Jügendstill-pand in het centrum van Tilburg, dan is het niet gek dat dit pand het uitgangspunt vormt voor het nieuwe logo:

Lees verder

10 August 2010

FOAM on Tour #01 - Barcelona

Net terug uit Barcelona, de stad van Gaudi. Massa's mensen verzameld voor de Sagrada Familia, massa's mensen zittend op de bankjes in Parc Güell. Het is warm, eigenlijk te warm voor een uitgebreid bezoek aan een stad. Het verwondert me keer op keer hoeveel mensen er naast elkaar kunnen staan, om precies dezelfde foto te maken, om thuis te kunnen vertellen: "ik ben er geweest, ik heb het gezien!".

En dan ineens sta ik ervoor: het Barcelona paviljoen van Mies van de Rohe. Ik ben er geweest, ik heb het gezien! En in tegenstelling tot de rest van de stad is het hier rustig. Er loopt een handjevol bezoekers en het gastenboek staat vol met eerbetogen van architecten over de hele wereld. Ook mijn naam staat er nu bij, heb Mies bedankt voor het inspirerende bouwwerk. Een Japanse architectuurstudent vraagt me om een foto te maken van hem en zijn vriendin. En waar het normaal gesproken niet uitmaakt hoe je mensen op de foto zet, kreeg ik van deze jongeman uitgebreide instructies over de compositie. De serene schakering van wanden vraagt kennelijk om meer dan een snelle klik.

En hoewel ik mijn geheugenkaart ook vol aan het klikken ben, realiseer ik me dat ik even op de gladde vloer moet gaan zitten. Zitten en gewoon kijken.

Lees verder

4 August 2010

Pluk de Nacht van Het kleine Geluk

"Een wereld die zich weinig aan lijkt te trekken van de drukte om zich heen en waar nog genoten kan worden van het uitzicht, van licht en lucht. Niet schoongeveegd maar open, onbestemd en met een vleugje chaos zijn hier de sporen van het verleden nog zichtbaar. Een plek waar men even weg is uit de drukte, weg is uit de dichtheid. Een plek die nog even ‘van mij’ kan zijn," zo beschreven we een aantal maanden geleden het Stenen Hoofd in Amsterdam, de context van Het kleine Geluk. Een strategie die deze unieke locatie in staat stelt om zowel in het alledaagse als incidentele optimaal te kunnen functioneren, om behouden te blijven als creatieve vrijplaats voor spontane ontmoetingen en sympathieke evenementen zoals Pluk de Nacht. Een festival dat vanaf morgen niet alleen films onder de sterrenhemel vertoont, maar ook 11 dagen lang de schoonheid en kracht van het Stenen Hoofd aan haar bezoekers weet te tonen.

Lees verder

27 July 2010

‘Getting real’ met Basecamp, Dropbox en een beetje van onszelf

Hoe regel je dat nu administratief, zo’n startende VOF? Voor deze vraag kwamen ook wij op 1 januari van dit jaar te staan. We hadden gelukkig de mogelijkheid om in 2009 al wat te oefenen, en konden dan ook een vliegende start maken. Toch hebben we dit jaar veel geleerd en veel afgeleerd: Overleggen, bestanden beheren en projecten managen op afstand is niet altijd even makkelijk.Ondertussen beginnen de processen zich wat meer te stroomlijnen, vandaar dat we graag de mogelijkheid aangrijpen om te illustreren hoe en waarmee wij FOAM draaiende houden:

Lees verder

19 July 2010

Een tweede thuis in de stad aan de Maas

Waar we eerder al schreven over onze werkzaamheden in het oosten en het westen, leidt het volgende hoofdstuk in de reis van FOAM ons naar de zuidelijkste provincie van het land. In haar historische hoofdstad, gelegen tussen het Centraal Station en de Wilhelminabrug, bevindt zich het door onze opdrachtgever aangekochte appartement dat als tweede woning zal gaan dienen voor haar nieuwe eigenaar. Aan FOAM de vraag om een nieuw ontwerp te maken voor het interieur van het appartement, op zoek naar een tweede thuis in Maastricht.

Lees verder

Laatste artikel bereikt