Tekst & foto's: Blij Wonen (Priscilla de Putter & Nicoline Rodenburg) 

Na vele omzwervingen - van Barcelona tot Bratislava - belandden Frank en Florence een paar jaar geleden in Wassenaar. De villa waarop ze hun oog lieten vallen had charme, maar ook een flinke renovatie nodig. EuroConstruct nam de renovatie uit handen, FOAM architecten begeleidde de volledige verbouwing van het pand en ontwierp het interieur.

“Ik dacht het eerst zelf te kunnen, maar dit was ons nooit gelukt,” vertelt Frank over de prestatie van FOAM architecten. Hij heeft het over de ruimtelijkheid, de grote deuren van staal en glas, het zwarte deurbeslag en als spektakelstuk het zwarte keukenplafond. Die zwarte detaillering is illustratief voor de manier waarop gezocht is naar een balans tussen authentieke details en nieuwe, stoere ingrepen.

 



“Onverwachts is ons plafond nu de eye catcher van het huis!”


Het directe contact met de tuin, de glazen vouwpuien én open haard maken de keuken tot hotspot. Voorheen een donkere ruimte met laag plafond, nu een robuuste leefkeuken met hoog balkenplafond dat industrieel aandoet door de zwarte kleur en stalen kabelgoot. “Het plafond was een discussiepunt,” vertelt Frank. “Het is een goed voorbeeld van de toegevoegde waarde van FOAM architecten. Het is de eye catcher van ons huis geworden.” Via de bordestrap in de hal lopen we naar de eerste verdieping, waar de master bedroom zich bevindt. Aangrenzend een ruime inloopkast die, net als alle andere kastruimte in huis, ook door FOAM werd ontworpen. Twee verscholen schuifdeuren scheiden de badkamer op een subtiele en stijlvolle wijze van het slaapvertrek. 


“Wij dachten het in eerste instantie zonder architect af te kunnen. Een slecht idee, want wij hebben geen enkele bouwervaring en hadden dit absoluut niet zelf kunnen bedenken,” aldus Frank. Hij omschrijft de samenwerking als zeer plezierig. “Joren en Sander vormen een goed team. Wat zij anders doen dan veel anderen: ze luisteren echt. Daardoor is de samenwerking een goede balans tussen onze wensen en hun ideeën.” Frank sprak ook andere architecten, maar “ze luisterden vooral naar zichzelf. Sommige architecten zijn geneigd er hún huis van te maken.” Sander en Joren wisten de wensen van het stel goed te vertalen naar een concreet ontwerp. Frank: “Ik heb geleerd dat je vertrouwen moet hebben en architecten de ruimte moet geven.” 


Jaar
2016  
Locatie
Wassenaar  
Projectontwerpers
Sander Bouw, Joren Vis  
Opdrachtgever
Particulier  
Status
Gerealiseerd  
Aannemer
Euroconstruct  
Constructeur
Buro Storm  
Interieurbouw
Theuns Interieurbouw