In 2008 maakte FOAM deel uit van een onderzoeksatelier dat de mogelijkheden van het Droogdokkeneiland in Antwerpen op analytische en ontwerpende wijze onder de loep nam. Via diverse onderzoeken is een stedenbouwkundig plan tot stand gekomen dat haar oorsprong vindt in de bestaande structuren van het eiland. Naast woningen en kantoren biedt het ontwerp plaats aan diverse recreatieve en culturele functies.


Jaar
2009  
Locatie
Antwerpen  
Projectontwerpers
Sander Bouw, Joren Vis  
In samenwerking met
Lars Bouwman, Jordy Kramer, Jan Schevers, Willemijn van de Wetering  
Opdrachtgever
Technische Universiteit Eindhoven  
Status
Studie  

Het gebied maakt deel uit van Het Eilandje, de voormalige haven van Antwerpen, en is al jaren aan verval onderhevig. Tijd voor verandering, om zonder concreet programma maar vanuit de verschillende randvoorwaarden van het eiland op zoek te gaan naar een nieuw stedenbouwkundig ontwerp voor het gebied.

De aftrap van het onderzoek werd gevormd door het ontwerpen van verschillende ansichtkaarten met het eiland als decor. Een droogdok als zwembad, als sportveld of de mogelijkheid om van het gebied een broedplaats te maken voor (re)creatieve uitspattingen. Omdat het eiland uit uiteenlopende plekken bestaat zijn deelonderzoeken naar de mogelijkheden van de diverse gebieden opgezet. Onderzoeken ten aanzien van de schaal van het gebied en de ontwikkeling van stedenbouwkundige 'barcodes' boden een gefundeerd keuzepalet aan vergelijkingsmateriaal en een mogelijke invulling van het eiland.

Het resulterende ontwerp haakt in op al deze aspecten en vormt een afspiegeling van het brede onderzoek. In plaats van te kiezen voor een nieuwe structuur voor het eiland is uitgegaan van de bestaande, kenmerkende anatomie van het gebied. Gefragmenteerde bouwblokken voor wonen en werken vormen de ruggengraat van het gebied en openen de tot op heden gesloten grens tussen de Schelde en de droogdokken. Een groot wigvormig park benadrukt de relatie tussen de Schelde en de droogdokken en biedt mogelijkheden voor sport, recreatie en spontane activiteiten, terwijl de dokken ingevuld kunnen worden als een verlengde van de culturele as.

Het ontwerp van het onderzoeksatelier gaat dan ook verder dan het stedenbouwkundige niveau en krijgt een architectonische verdieping binnen de context van de verschillende droogdokken. FOAM maakte een ontwerp voor het gebied rondom het eerste droogdok in ‘Bestemming (on)bekend’ en voor het zevende droogdok in 'Paradox’.